DSP Tulcea informează : Spălatul mâinilor salvează vieți!

5 mai 2023 | Sanatate
DSP Tulcea informează : Spălatul mâinilor salvează vieți!

DSP Tulcea informează : Spălatul mâinilor salvează vieți!

 

Împreună creștem conștientizarea – Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe!

Azi, 5 mai 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei mâinilor”, Direcția de Sănătate Publică Tulcea a publicat o serie de informații legate de „simplul gest al spălării mâinilor” ce poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice.

Practicarea igienei mâinilor protejează deopotrivă oamenii, pacienții și personalul medico-sanitar, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare,
scrie pe pagina Promovarea Sănătății Tulcea.

Ziua Mondială a Igienei mâinilor (“Save Lives: Clean Your Hands”) – este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) lansată în 2009 și în acest an, are ca temă „îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței antimicrobiene și construirea unei culturi a siguranței și calității în care igiena mâinilor este prioritară”.

Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical și economic al acestora.

În plus, în această zi dedicată igienei mâinilor se încurajează colaborarea între populația generală, profesioniștii din domeniul medical și organizații în vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infecții și de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene : populația poate contribui la atingerea acestui obiectiv, pentru că aproximativ 30% din afecțiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii (cum sunt de exemplu banalele răceli) pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor. Mâinile curate reprezintă o metodă de apărare împotriva infecțiilor care poate fi aplicată de oricine.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății fiecare persoană ar trebui să-și spele mâinile cu apă și săpun timp de minim 20-30 secunde dacă acestea nu au murdărie vizibilă, sau să le curețe cu gel alcoolic de mâini în lipsa apei și săpunului. Dacă murdăria este vizibilă, spălarea ar trebui să dureze minim 30-40 de secunde. Igiena mâinilor este necesară: înainte și după masă, înainte și după manipularea alimentelor, după utilizarea toaletei, după suflarea nasului, după strănut și tușit, după ce s-au atins animale, după jocul/plimbările în aer liber, înainte și după vizita/îngrijirea unei persoane bolnave.

În ceea ce privește personalul medical, acesta trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:
1.Înainte de a intra în contact cu pacientul
2.Înainte de a îndeplini proceduri aseptice
3. După expunerea la fluide ale corpului
4. După contactul cu pacientul
5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului

Practicarea igienei mâinilor de către personalul medico-sanitar poate fi repetată chiar și de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru. Complianța la respectarea regulilor de igienă a mâinilor poate să fie influențată de foarte mulți factori. Constrângerile de timp, volumul mare de lucru, lipsa resurselor, poziționarea deficitară a obiectelor/mobilierului în spațiile de lucru, prezența leziunilor la nivelul tegumentului mâinilor personalului, dar și repetarea unor tipare comportamentale incorecte au fost identificate drept posibile bariere. De aceea, igiena mâinilor trebuie încurajată prin implementarea de măsuri preventive permanente la nivelul organizațiilor din domeniul medical.

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT