DOCUMENT: Noile reguli pentru funcționarea școlilor și a grădinițelor!

14 ianuarie 2022 | Educatie
DOCUMENT: Noile reguli pentru funcționarea școlilor și a grădinițelor!

DOCUMENT: Noile reguli pentru funcționarea școlilor și a grădinițelor!

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susțin astăzi, 14 ianuarie, ora 13:00, conferinţa de presă comună pe tema: prezentarea noului ordin comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății privind siguranţa sanitară în mediul şcolar.

Sorin Cîmpeanu: Schimbări importante: ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ introdus în data de 5 noiembrie 2021 consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie profesională vaccinată minus mult peste 70 la sută.

În prezent, dată fiind specificitatea varianta Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre școlile județele României în prezent. Deci din perspectiva educației, luni toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică!

Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.

Se păstrează regulă a intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase iau activitatea fizică suspendată .

Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Regulile se aplică unitară la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București Ilfov care din cauza specificității vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București Ilfov.

Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ.

Aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat. Modelul să știți că nu este original romanesc, a fost adoptat și în alte țări, spre exemplu Franța până săptămâna trecută a funcționat pe aceleași reguli.

Precizez că noul protocol sanitar din Franța prevede că și la depășirea celor trei cazuri clasa își continua activitatea cu prezență fizică, iar cei care sunt infectați se izolează cu aceleași perioade de timp pe care le-am aprobat și noi.

 

Alexandru Rafila: Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației se poate să ia o decizie echilibrată în ceea ce privește funcționarea școlilor. Ne dorim, așa știu cel puțin din tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tablouri -dacă vă uitați ce se întâmplă și în România și în alte țări – față de trecut.

Numărul de internați pe zi este de 2,5 la sută din totalul cazurilor. Vedeți că această infecție se transmite și către persoanele vaccinate, chiar dacă într-o formă ușoară sau mult mai ușoară decât în cazul celor nevaccinate și trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii, mă refer la dezvoltarea lor fizică și psihică, depinde de funcționarea școlilor.

Situația de astăzi variază în funcție de gradul de ocupare al paturilor, Suceava 34 la sută în jud. Cluj 28 la sută, pentru București și Ilfov 16 la sută, iar la nivel național 16 la sută este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate bolnavilor de Covid. Un total de 25000 de paturi, inclusiv paturile ATI.

De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibil itate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când redeschide școală să nu fie situația ca săptămâna viitoare s-au închis din nou . este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.

De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeola, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.

De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie, în general este mai scurtă mai ales la tulpina Omicron este de șapte zile.

Dacă se întâmplă suspendarea activității în jumătate din clasele dintr-o școală atunci toată școala intră online. Cam astea sunt elementele pe care le-am avut în vedere și care cred că vor face o posibile două lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ și cum spuneam nu este vorba doar de procesul de învățământ, ci de modul în care se vor dezvolta copiii acestor generații care au fost vitregit și afectați foarte serios în ultimii doi ani de ceea ce se întâmplă.

Aseară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre privind modificarea condițiilor de desfășurare a activității în unitățile de învățământ, prin care se anunță faptul că toate școlile care funcționează pe raza județelor ale căror spitale au peste 75% din paturile destinate îngrijirii bolnavilor de COVID-19 ocupate vor trece la predarea exclusiv online.

Ministerul Educației a publicat ordinul de ministru comun cu Ministerul Sănătății, prin care sunt schimbate regulile din școlile din România. Potrivit anunțului autorităților, documentul va fi publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.

Documentul poate fi citit aici:

Ordin-Comun-MSME_82_3030_14.01.2022_-1

 

 

Alte Articole

Centrul Muzeal Delta Dunarii – o experiență ce nu poate fi ratată de nicio familie cu copii

Centrul Muzeal Delta Dunarii – o experiență ce nu poate fi ratată de nicio familie cu copii

13 iunie 2024

  Se apropie vacanța și copiii vor avea mai mult timp liber iar unul din locurile din municipiu pe care vor dori sigur să îl viziteze, de mai mute ori,…

CISTESTE MAI MULT
Ultima zi de înscriere la BAC 2024 sesiunea de vară, azi, 7 iunie

Ultima zi de înscriere la BAC 2024 sesiunea de vară, azi, 7 iunie

7 iunie 2024

  Elevii de clasa a XII-a se mai pot înscrie și azi la examenul național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, data de 7 iunie fiind ultima zi pentru înscrieri, conform…

CISTESTE MAI MULT