Stiri din tulcea

Dobrogea, sub atenționare meteo de ploi, vânt și frig!

6 decembrie 2021
Dobrogea, sub atenționare meteo de ploi, vânt și frig!

Dobrogea, sub atenționare meteo de ploi, vânt și frig!

ANM a emis o atenționare meteorologică de vreme rea, valabilă pentru toată țara, până miercuri. Potrivit specialiștilor, în Dobrogea se vor semnala reprize de ploaie abundentă, schimbări bruște de temperatură și vânt puternic!

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 06 decembrie, ora 22 – 08 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului, polei
Zone afectate: conform textului

      În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile și se vor acumula cantități ce vor depăși 15…20 l/mp și pe arii restrânse, în special în jumătatea de sud-est, 30…40 l/mp.
În zonele de deal și de munte și local în centrul, nordul și nord-estul țării vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și lapoviță, iar în regiunile sudice și sud-estice vor predomina ploile. Se va forma polei pe arii restrânse în Transilvania și Moldova.
Începând din a doua parte a zilei de marți (07 decembrie) vântul se va intensifica  în est, sud-est, în extremitatea de sud-vest și temporar în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45…55 km/h.

Notă: Din dimineața zilei de miercuri (08 decembrie) aria precipitațiilor se va restrânge spre regiunile estice și sud-estice!

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 06 19 DECEMBRIE 2021 ÎN DOBROGEA:

În prima săptămână de prognoză se vor înregistra variații semnificative de temperatură de la o zi la alta!

În 6 și 7 decembrie vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12…14 grade și minime de 6…8 grade. În următoarele două zile (8 și 9 decembrie) se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 5…6 grade, iar temperaturile minime din dimineața de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de 1 grad.

Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 12…14 grade, iar a celor minime la 6…8 grade.

Pentru a doua jumătate a intervalului și în această regiune, regimul termic nu va avea variații semnificative, tendința fiind de scădere treptată, astfel că maximele vor fi în medie de 6…7 grade, iar minimele de 2…3 grade.

Aria precipitațiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantități însemnate de apă. Local și temporar, se vor semnala precipitații și în zilele de 10 și 11 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă și în restul intervalului.

(Sursă info: meteoromania.ro)