Stiri din tulcea

Discuții privind coridorul transbalcanic Grecia-Bulgaria-România, ieri, la Primăria Tulcea

5 ianuarie 2024
Discuții privind coridorul transbalcanic Grecia-Bulgaria-România, ieri, la Primăria Tulcea

Discuții privind coridorul transbalcanic Grecia-Bulgaria-România, ieri, la Primăria Tulcea

În cadrul vizitei ambasadorului Republicii Bulgaria în România, Excelența Sa Radko Vlaykov, ce a avut loc ieri la Tulcea, s-a discutat și despre perspectiva creării coridorului european de transport și comerț pe relația Grecia-Bulgaria-România, cu extindere spre Moldova-Ucraina, zona Dobrogei urmând a fi parte a acestui coridor transbalcanic, cu infrastructură modernă de transport, după cum a transmis Primăria Municipiului Tulcea.

Primaria Tl vizita ambasador Bulgaria ian 24 3

Delegația bulgară a fost primită de primarul municipiului, Ștefan Ilie, iar la întrevedere a luat parte și viceprimarul George Șinghi, oficialii din cele 2 state analizând, pe lângă aderarea la spațiul Schengen și subiecte locale precum monumentele istorico-culturale de pe teritoriul municipiului Tulcea, care au legătură cu Bulgaria sau cu eroi, oameni de cultură sau personalităţi din țara vecină.

Primaria Tl vizita ambasador Bulgaria ian 24 2

Potrivit sursei, E.S. Radko Vlaykov a ținut să menționeze de la bun început faptul că pledează pentru intensificarea legăturilor dintre dintre cele două țări vecine, mai ales în contextul în care, pentru o bună perioadă, ambele state s-au concentrat mai mult pe relația cu Uniunea Europeană.

Printre subiectele istorico-culturale abordate  :

Biserica Sf. Gheorghe, monument istoric, cunoscută și sub denumirea de Biserica Bulgărească, despre a cărei reabilitare ambasadorul Bulgariei a dat asigurări că va face lobby pentru obținerea de sprijin financiar.
În plus, E.S. Radko Vlaykov a propus desfășurarea unei slujbe comune, cu prilejul unei sărbători majore din calendarul ortodox, cu participarea unui preot bulgar, în prezența personalului Ambasadei.

casa în care a locuit Stefan Karadzha, erou național și revoluționar bulgar care a luptat pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană, ce s-a aflat pe strada 24 Ianuarie nr.19-21, dar care, din păcate, a dispărut în perioada 2017-2019.
Primăria Municipiului Tulcea va propune mai multe locaţii pentru amplasarea unui bust ce va fi donat de statul bulgar.

bustul revoluţionarului bulgar G. S. Rakovski, aflat în Rotonda Personalităților, va beneficia de o cosmetizare, placa din metal urmând a fi schimbată cu una de marmură.

(sursă info și foto : fb primariatulcea)