Stiri din tulcea

Discuţii la Ministerul Mediului cu pescarii din Delta Dunării, pe noul Ordin de prohibiţie

21 ianuarie 2022
Discuţii la Ministerul Mediului cu pescarii din Delta Dunării, pe noul Ordin de prohibiţie

Discuţii la Ministerul Mediului cu pescarii din Delta Dunării, pe noul Ordin de prohibiţie

Reprezentanţi ai pescarilor din Delta Dunării au reuşit să participe ieri la o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi să le evidenţieze personal problemele cu care se confruntă în activitatea de pescuit şi urmările nefaste pe care le va avea noul Ordin de prohibiţie a pescuitului în rezervaţie, dacă va fi votat în formatul actual.

Întâlnirea a avut loc între Robert-Eugen SZEP – secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Silviu FEODOR – deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităților naționale, Roxana IONESCU – director adjunct al Direcției Biodiversitate în cadrul Ministerului Mediului, Dan VERBINA – președinte al Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, Mihai LEONOV – reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni din România, Cătălin BALABAN și Vasile ANTON – reprezentanți ai Asociației de Pescari Golovița din Jurilovca.

WhatsApp Image 2022 01 21 at 14.42.35

Pescarii au încercat să le explice reprezentanţilor Ministerului Mediului că deciziile care se transmit de la București, din nişte birouri închise, le afectează viața și activitatea, fără o înțelegere elementară a problemelor cu care se confruntă ei zi de zi.

Din păcate, la întâlnire nu a fost prezentă nici guvernatoarea ARBDD, Atena Groza şi nici reprezentanţi ai ANPA, autoritatea care a realizat draftul noului Ordin de prohibiţie, dar pescarii trag speranţă că doleanţele le vor fi ascultate.

Activitatea de pescuit trebuie sprijinită, fiind o unică sursă de venit a unei categorii de populație, în mod deosebit în arealul Deltei Dunării. Pentru aceasta, este nevoie de politici și strategii adecvate, astfel încât să fie protejate ecosistemele și, în același timp, să fie asigurată posibilitatea practicării pescuitului tradițional. Vreau să evidențiez deosebita deschidere și înțelegere din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, unde astăzi, în cadrul întâlnirii de lucru cu secretarul de stat, dl. Robert-Eugen Szeb, au fost discutate posibilități de reglementare în acest domeniu

a declarat şi Silviu Feodor – deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităților naţionale.