Stiri din tulcea

Din 1 iulie, 12 cetăţi din Dobrogea vor fi prezentate pe un site specializat

3 iunie 2021
Din 1 iulie, 12 cetăţi din Dobrogea vor fi prezentate pe un site specializat

Din 1 iulie, 12 cetăţi din Dobrogea vor fi prezentate pe un site specializat

În cadrul unui proiect cultural în valoare de aproximativ 78.000 de lei, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), intitulat „Harta interactivă a cetăţilor din Dobrogea”, 12 cetăţi din Dobrogea, printre care şi Argamum, Noviodunum, Halmiris şi Enisala, vor fi prezentate pe un site specializat prin care se dorește îmbunătăţirea şi extinderea accesului publicului român şi străin la aceste importante obiective de patrimoniu istoric din Dobrogea şi promovarea cunoaşterii acestora prin intermediul noilor tehnologii, după cum a anunţat printr-un comunicat, Asociaţia culturală ”Georgiana Rusu”, în care se menţionează că Website-ul este în construcţie şi că urmează să fie inaugurat oficial şi să devină funcţional la 1 iulie, titrează Agerpres

„Practic, va fi realizat un website bilingv (român – englez), accesibil inclusiv de pe telefonul mobil, care va expune 12 dintre cele mai importante situri arheologice din judeţele Constanţa şi Tulcea într-o hartă interactivă. Cele 12 puncte de reper sunt: Tomis, Callatis, Histria, Adamclisi, Capidava, Carsium, Ibida, Argamum, Noviodunum, Halmiris, Ulmetum şi Enisala. Navigarea pe website va fi extrem de facilă: accesarea link-ului va deschide direct pagina de bază (home page) în care este prezentată full screen harta administrativă şi geografică a Dobrogei (cu forme de relief, cursuri de apă, localităţi, drumuri). Printr-un simplu click/touch pe pictogramă, vizitatorul va putea accesa extrem de rapid şi comod fiecare sit arheologic în parte”, mai scrie în comunicat.

Proiectul este cofinanţat de AFCN, aria tematică „Patrimoniu cultural material”, şi are valoarea totală de 77.800 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanţare din partea AFCN, iar 7.800 lei – contribuţia beneficiarului. Este organizat în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret Constanţa şi se desfăşoară sub egida Constanţa – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022.