Stiri din tulcea

DEZINFORMARE privind repararea mașinilor mai vechi de 15 ani

12 martie 2024
DEZINFORMARE privind repararea mașinilor mai vechi de 15 ani

DEZINFORMARE privind repararea mașinilor mai vechi de 15 ani

Nimic din legislația propusă de Comisia Europeană nu împiedică repararea mașinilor de o anumită vechime, chiar dimpotrivă, mai multe dispoziții vizează facilitarea reparării mașinilor, a transmis Comisia Europeană în România ca răspuns la fake-news-ul potrivit căruia Uniunea Europeană ar interzice repararea mașinilor mai vechi de 15 ani.

În regulamentul propus de C.E., se specifică faptul că o mașină defectă care nu mai poate fi reparată trebuie eliminată în mod responsabil, prin trimiterea la o instalație de tratare în vederea casării, în loc să fie lăsată să ruginească în natură sau chiar în garaj, unde poate genera scurgeri de substanțe toxice și poate irosi resurse prețioase, fiind vorba de o prevedere similară obligațiilor existente la nivel național.

Regulamentul propus include o definiție a modului în care autoritățile ar decide dacă o mașină defectă mai poate fi reparată.

Scopul definițiilor este de a pune capăt unui anumit tip de fraudă, în condițiile în care, în fiecare an, între 3 și 4 milioane de mașini vechi dispar din statisticile statelor membre ale UE, multe fiind exportate ilegal și vândute ca „mașini rulate”, deși de fapt nu mai sunt utilizabile.

Prin această fraudă este ocolită legislația UE în domeniul deșeurilor care obligă întreprinderile să elimine în mod corespunzător vehiculele uzate.
Astfel de „mașini rulate” false ajung adesea la groapa de gunoi.

Potrivit studiului de evaluare a legislației actuale realizat de CE, lipsa de claritate cu privire la ceea ce constituie o mașină „scoasă din uz” este una dintre cele mai mari lacune utilizate de operatorii lipsiți de scrupule pentru a eluda legislația UE.

(sursă info si foto : fb comisia.europeana.in.romania)