Despre procesele pacenților cu statul pentru medicamente și lipsa acestora în tratamentul cancerului

22 ianuarie 2024 | Sanatate
Despre procesele pacenților cu statul pentru medicamente și lipsa acestora în tratamentul cancerului

Despre procesele pacenților cu statul pentru medicamente și lipsa acestora în tratamentul cancerului

 

De 10 ani, de când românii își apără dreptul constituțional la sănătate în instanță, România merge pe contrasens, având un sistem de sănătate care condamnă pacienții, după cum a declarat azi, într-o conferință de presă, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia.

Este vorba de un eveniment în care s-a vorbit despre lipsa medicamentelor în tratamentul cancerului, în care președintele Alianței Pacienților Cronici din România și al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a prezentat situația din acest moment – care ține deja de mai bine de 10 ani, iar conf. univ. Dan Cimpoeru, avocat cu zeci de cazuri dintre pacienți și stat câștigate, a explicat procedura și experiența sa din toți acești ani, conform unui comunicat de presă APCR, primit la redacție.

Din păcate, decalajul privind accesul la medicamente de ultimă generaţie faţă de ţările Uniunii Europene este de 5-6 ani iar cum acest acces este limitat, pacienții sunt de multe ori nevoiți să susțină financiar aceste lipsuri sau să acționeze statul român în judecată (prin instituțiile aferente sistemului de sănătate), pacienții cu cancer și mai multe boli cronice câștigând astfel peste 500 de procese.

Lipsa sustenabilității și predictibilității sistemului sanitar, ignorată de decidenții responsabili, a determinat emigrarea românilor în alte state europene acolo unde dreptul la viață și sănătate sunt respectate și garantate iar, din nefericire, majoritatea pacienților cărora li s-au întrerupt tratamentele în repetate rânduri și pe care sistemul i-a abandonat au renunțat la viață.

Alianța Pacienților Cronici din România condamnă ferm această lipsă de responsabilitate a decidenților și cere imperativ acestora o finanțare corectă și renunțarea la acele promisiuni ipocrite despre viitorul sistemului de sănătate.

Românii au nevoie acum de tratamente, de investigații, de certitudinea asistenței medicale imediate și necondiționate.

APCR despre procese si lipsa medicam pt cancer ian 24 pres APCR

„Deciziile și reglementările decidenților din ultima perioadă nu au făcut decât să îngreuneze și chiar să restricționeze accesul românilor la îngrijiri medicale.
Fără investigații, fără medicamente, fără medici care au început din nou să părăsească România pentru că nu au cu ce să își trateze pacienții și sunt blamați de sistem, românii nu mai au nicio șansă în țara lor.
În fața acestor impedimente, este esențial să ne aliniem, să luăm poziție față de măsurile necugetate ale unor factori iresponsabili, care nu gândesc pe termen lung. În concluzie, echilibrul în sănătate nu este doar despre cifre și bugete, ci despre oameni și viața lor.”,
a declarat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

„Deși recunoaștem că în sistemul de sănătate românesc s-au realizat progrese incontestabile, suntem încă departe de standardele europene în acest domeniu. Din păcate, și în prezent, din cauza imperfecțiunilor cadrului normativ și nerespectării termenelor legale de către autoritățile cu competențe în domeniul sănătății, pacienții sunt nevoiți în continuare să acționeze statul în judecată pentru a avea acces la tratamentele medicale și, implicit, la dreptul la sănătate și la viață.

Nu este deloc &resc ca într-un stat membru al Uniunii Europene, în anul 2024, pacienții să meargă în continuare la judecător pentru a obține tratamentul medical, în condițiile în care Statul Român are obligația pozitivă de a realiza toate demersurile pentru asigurarea dreptului la sănătate și la viață a cetățenilor săi.”,
a spus conf. univ. dr. Dan Cimpoeru, avocat.

Alianța Pacienților Cronici din România, ce a luat ființă în anul 2012 și este cea mai mare organizație a pacienților din tara noastră în acest moment, cu aproape 150.000 de membri în rândul organizațiilor membre., își propune să protejeze interesele comune ale pacienților cu afecțiuni cronice și să asigure integrarea socio-profesională a acestora.

(sursă info și foto : comunicat de presă APCR)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT