Despre pierderile financiare masive ale pescarilor români, azi, în PE

18 ianuarie 2024 | Actualitate
Despre pierderile financiare masive ale pescarilor români, azi, în PE

Despre pierderile financiare masive ale pescarilor români, azi, în PE

Comisia Europeană să ia aminte la protestele fermierilor și să nu repete aceleași greșeli cu pescarii și acvacultorii europeni, a transmis azi europarlamentarul Carmen Avram, atrăgâng atenția asupra faptului că în ultimii ani pescarii României suferă constant pierderi financiare masive.

C Avram in PE

„În țara mea, de exemplu, sectorul de pescuit e captiv în ape tulburi și periculoase. Anii de pandemie au ținut pescarii la mal și bărcile pe uscat. Apoi, a venit războiul din Ucraina, care s-a extins și în Marea Neagră. Mine, plutind în derivă, au ajuns până în zonele de exploatare românești, punând în pericol ambarcațiunile și însăși viața echipajelor, așa că pescarii noștri nu au mai putut ieși în larg.
În tot acest timp, nu doar economia a avut de suferit. Dacă invazia Rusiei a generat pierderi financiare considerabile pescarilor care nu au mai avut acces la stocurile de pește, ecosistemul din Marea Neagră s-a dezechilibrat, din cauza înmulțirii speciilor prădătoare, care au provocat daune însemnate biodiversității acvatice”,
a spus Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European.

Prin urmare, este nevoie urgentă de bani suplimentari în cazul acestor două sectoare care ar trebui să asigure, alături de agricultură, hrana Europei: pescuitul și acvacultura.

Dacă adăugăm și criza prețurilor la energie, care a lovit în pescari și acvacultori deopotrivă, înțelegem de ce aceste sectoare românești sunt azi într-un real pericol de faliment și dispariție. La fel cum se întâmplă și cu mulți dintre agricultorii țării.

De aceea, Carmen Avram, negociator din partea S&D al raportului privind viitorul Politicii Comune de Pescuit, a solicitat creșterea pragului privind ajutorul de stat în pescuit și acvacultură, la nivelul celui din agricultură, precum și direcționarea fondurilor necesare către îmbunătățirea condițiilor de siguranță la bord și eventuala creștere a cotelor de pescuit la anumite specii care nu au mai putut fi exploatate în ultimii ani.

„Raportul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit trebuie înțeles ca o propunere de reconciliere a provocărilor din noua realitate: cea în care sectorul pescuitului îmbătrânește accelerat, în care siguranța la bordul navelor trebuie îmbunătățită urgent, și în care trebuie să dispară atitudinea discriminatorie la adresa pescuitului și a agriculturii. Pentru că ambele au un rol fundamental nu doar în asigurarea hranei noastre, ci și în protecția și conservarea mediului”,
a pledat europarlamentarul român, în calitatea sa de negociator al acestui raport.

Documentul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit a fost adoptat azi, 18 ianuarie, în Plenul Parlamentului European. cu 371 voturi pentru, 92 împotrivă și 92 abțineri.

(surse info, foto : comunicat de presă Cabinet parlamentar Carmen Avram, fb ARBDD)

Alte Articole

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

23 iulie 2024

  Pornind de la un caz concret, ce a avut loc ieri, 22 iulie, când a fost semnalat pericolul desprinderii unei porțiuni din aticul unui bloc situat pe strada Mihail…

CISTESTE MAI MULT
Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

22 iulie 2024

După ce, în luna aprilie a acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea a emis 2 avize de mediu pentru parcuri eoliene, săptămâna trecută, agenția tulceană a emis alte…

CISTESTE MAI MULT