Despre partea emoționantă a deschiderii oficiale a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022

6 septembrie 2022 | Cultura
Despre partea emoționantă a deschiderii oficiale a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022

Despre partea emoționantă a deschiderii oficiale a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022

Ieri, 5 septembrie 2022, când s-a împlinit un an de când Ivan Patzaichin nu mai este printre noi, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului ce îi poartă, din acest an, numele.

Evenimentul a fost presărat cu momente emoționante, printre care și discursul fiicei lui Ivan Patzaichin, cea care a preluat responsabilitatea conducerii Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 :

CJ Tl Ivan P Fest 22 fiica 2

„Astăzi se împlinește un an de când tata nu mai este aici, deși cred că și în această seară, și în serile ce vor urma, va fi alături de noi, se va bucura cu noi în caravana pe care o vom face către Mila 23, începând de mâine, se va bucura alături de noi vineri și sâmbătă, din nou, aici, pe faleză. Știu că tata a inspirat foarte mulți oameni și aș putea spune că a fost un țel al lui – să inspire oameni.Prin puterea propriului exemplu, el a considerat că oamenii vor aprecia mai multe lucruri, dintre care pe primul loc întotdeauna s-au aflat Tulcea, Delta și sportul. A promovat, a învățat oamenii, a încercat întotdeauna să inspire și cred că a reușit. Sper că acolo, în interiorul sufletului dumneavoastră, fiecare să vă amintiți cu plăcere de ceea ce a făcut tata pentru Tulcea, pentru Deltă și să fiți alături de noi în continuare și azi, și mâine, și toată săptămâna, și peste un an, și peste doi, și peste 10, până nu vom mai putea să fim nici noi aici, dar vor fi alții în locul nostru“,

a declarat, cu acest prilej, Ivona Potzaichin-Rusu.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, prezent la eveniment, a mărturisit că este gâtuit de emoție și l-a numit pe Ivan Patzaichin „omul care nu știa niciodată ce este răutatea” :

CJ Tl Ivan P Fest H Teod
„Toți cei care vorbim în această seară, care am fost apropiați de Ivan, suntem gâtuiți de emoție pentru că este greu să-ți alegi vorbele potrivite pentru un om de calitatea și de valoarea lui Ivan.
Pentru Ivan, Tulcea a fost casa lui. Niciodată, Ivan nu a părăsit cu sufletul județul nostru. Ivan venea mereu aici să-și împărtășească intențiile, stăteam ore întregi de vorbă despre proiecte, despre gândurile lui, pentru ca nouă, celor dinTulcea, celor din Deltă, să ne fie mai bine.
Mulți dintre dumneavostră poate vă aduceți aminte, de lupta noastră, a tulcenilor, de a readuce faleza în administrația locală. Dacă nu greșesc, în perioada 2013-2014, Ivan, alături de toată echipa lui de la asociație, dar și de dumneavoastră, tulcenii, a participat la o demonstrație de susținere a demersului de reîntoarcere a falezei în administrarea tulcenilor.
Ivan a fost interesat de toată problematica județului și dacă îi ceream sprijinul, nu ezita să ni-l ofere. Atunci când aveam nevoie de ajutor pentru proiectele mari din județul Tulcea, Ivan mergea cu mine la ședințele de Guvern, și asta nu s-a întâmplat odată, ci de mai multe ori.
Asta făcea Ivan: te lua de mână și te ducea acolo unde trebuia să ajungi pentru a rezolva problemele județului.
Ivan a fost un mare caracter cu greu de regăsit printre noi, un caracter unic, cu o calitate umană extraordinară, omul care nu știa niciodată ce este răutatea.
Pentru tot ceea ce a făcut Ivan pentru noi, tulcenii, pentru tot ce a făcut pentru România și pentru întreaga lume, până la urmă, nu pot să spun decât atât: mă bucur, Ivan, că te-am cunoscut, mă bucur că am stat cu tine în barcă, mă bucur că am petrecut multe ore împreună. Din partea mea și a tulcenilor, mulțumim din suflet, Ivan!“,

a declarat președintele C. J. Tulcea, Horia Teodorescu.

La deschiderea festivalului, Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a prezentat macheta proiectului Ansamblului „Ivan Patzaichin” (realizat de Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Olah Gyarfas) ce va fi amplasat, anul viitor,  pe Faleza Ivan Patzaichin.

CJ Tl Ivan P Fest memorial Frolu

Dorința inițiatorilor pentru capătul de faleză dinspre Hotelul Delta este ca acesta să devină „un spațiu dedicat lui Ivan, dar și un spațiu funcțional, nu doar simbolic, un loc de unde iubitorii de deltă care vor să o descopere dintr-o barcă cu vâsle, un caiac, sau o canoe, canotcă, să-și dea întâlnire la Ivan, un punct de plecare spre Delta Dunării“.

Prima seară a festivalului a cuprins și un concert in memoriam Ivan Patzaichin – Urma (acustic) și un spectacol cu drone și lumini.

CJ Tl Ivan P Fest 22 spectacol drone
Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea în baza Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităținonprofit de interes general.

(sursă info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT