Stiri din tulcea

Despre pachetele de prevenție pentru asigurații de peste 40 de ani din noua ediție a Ghidului asiguratului

14 martie 2024
Despre pachetele de prevenție pentru asigurații de peste 40 de ani din noua ediție a Ghidului asiguratului

Despre pachetele de prevenție pentru asigurații de peste 40 de ani din noua ediție a Ghidului asiguratului

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat recent o nouă ediție a Ghidului asiguratului, ce conține o serie de informații utile în legătură cu modul în care funcționează sistemul național de sănătate și legate de serviciile medicale ce pot fi obținute prin intermediul acestuia.

Un exemplu, este seria de consultații de care pot beneficia persoanele ce au trecut de 40 de ani pentru a preveni apariția unor boli grave, notează avocatnet.ro.

Mai exact, în cea mai recentă variantă a Ghidului asiguratului, elaborat de CNAS, apar informații despre cele trei pachete de prevenție, care, în funcție de categoria de vârstă, includ, în fiecare an, mai multe consultații și analize de laborator.

Cele mai multe consultații pe an sunt oferite prin pachetul anual de prevenție 40+ ce permite asiguraților să beneficieze de până la trei consultații/an, în cadrul cărora se evaluează riscul implicat de stilul de viață și riscul : cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), oncologic, de boală cronică de rinichi, cel privind sănătatea mintală, privind sănătatea reproducerii ori de melanom malign.

Un al doilea pachet de prevenție vizează persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, care sunt deja înregistrate cu boli cronice la medicul de familie și care au dreptul, în baza acestui pachet de prevenție, la cel mult două consultații pe an, în care să fie evaluate atât stilul de viață, cât și riscurile menționate mai sus.

Cel de-al treilea pachet anual de prevenție este pentru persoanele de peste 60 de ani, care le permite acestora ca, în cadrul a două consultații pe an, să li se evalueze stilul de viață și, pe lângă riscurile amintite anterior, și pe cel de osteoporoză, de incontinență urinară sau de demență.

Tot pentru prevenție, persoanele trecute de 40 de ani pot face o serie de analizele de laborator :

– hemoleucogramă completă;
– VSH;
– glicemie;
– colesterol seric total;
– LDL colesterol;
– creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe;
– TGO;
– TGP;
– determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU);
În plus, există anumite analize pentru femei și pentru bărbați.
– femei :
senologie imagistică;
TSH, FT4;
examen Babeș-Papanicolau – la doi ani la femei simptomatice;
– bărbați :
PSA antigenul specific prostatic.

Persoanele de peste 60 de ani beneficiază, pe lângă analizele de mai sus, și de investigația DEXA, utilizată pentru depistarea osteoporozei.

Prin aceste pachete de prevenție, CNAS vrea să încurajeze persoanele de peste 40 de ani să-și verifice periodic starea sănătății, dar sunt încurajați și medicii de familie să acorde activ consultații preventive, în urma cărora pot interveni asupra riscurilor ce pot fi reduse ori chiar eliminate.

(sursă info și foto : avocatnet.ro, fb cnas.ro)