Despre importanța temei din acest an a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare

13 mai 2024 | Actualitate
Despre importanța temei din acest an a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare

Despre importanța temei din acest an a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare

În acest an, în calendarul evenimentelor de mediu, sâmbătă, 11 mai, a fost Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, un eveniment global dedicat conştientizării nevoii de protecţie a păsărilor migratoare şi a conservării habitatelor lor, iar tema zilei din acest an s-a concentrat pe importanța insectelor pentru hrana și dezvoltarea păsărilor migratoare – “Salvând insectele, salvați păsările!”, potrivit informațiilor publicate de ARBDD.

ARBDD Ziua Pasarilor Migratoare 11 mai 24

În contextul în care noi, tulcenii, trăim într-o zonă mirifică și datorită numărului mare de specii de păsări migratoare, este important să cunoaștem legătura vitală dintre insecte și păsări :

Insectele reprezintă sursa esențială de hrană a păsărilor, atât pe perioada migrației, cât și în alte etape ale ciclului lor de viață, în special în perioada de creștere a puilor.

Cauzele declinului insectelor includ schimbarea utilizării terenurilor, schimbările climatice, agricultura intensivă, speciile de plante nou introduse în cultură, nitrificarea, poluarea, folosirea a insecticidelor și a erbicidelor, urbanizarea și poluarea luminoasă.

Menținerea și/sau restaurarea ecosistemelor sănătoase înseamnă asigurarea serviciilor ecosistemice vitale furnizate de păsări și insecte, cum ar fi polenizarea, răspândirea semințelor, controlul dăunătorilor și bunăstarea umană.

Rezervația Biosferei Delta Dunării, zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenţiei RAMSAR, reprezintă un loc de popas major pentru foarte multe specii de păsări migratoare.

Din cele peste 360 de specii înregistrate în rezervație, 60% sunt incluse în Convenția de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice), iar peste 100 de specii sunt oaspeți de vară, aspect ce denotă importanța deosebită a zonei pentru reproducerea, dar mai ales a cuibăritului ornitofaunei.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se sărbătorește bianual, reflectând astfel natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade variate de migrație în emisferele nordice și sudice, prin urmare, următoarea Zi a Păsărilor Migratoare se va marca în data de 12 octombrie 2024.

(sursă info și foto : fb ARBDD)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT