Despre Delta Dunării, într-o revistă de bandă desenată documentară

2 noiembrie 2023 | Educatie
Despre Delta Dunării, într-o revistă de bandă desenată documentară

Despre Delta Dunării, într-o revistă de bandă desenată documentară

Azi, 2 noiembrie 2023, va avea loc evenimentul de lansare al celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC!, ce are ca temă centrală „Universul Apelor – prezență și (in)suficiență”, una din zonele vizate fiind Delta Dunării, conform comunicatului de presă transmis redacției de Asociația Bloc Zero.

Revista POC! #3 de bandă desenată documentară – influența apei ca resursă, teritoriu și patrimoniu asupra vieții cotidiene, ce va fi lansată în această seară, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh București, aduce în prim-plan, prin intermediul a șapte noi povestiri de bandă desenată, un nou subiect relevant și provocator, și anume apa ca resursă naturală, teritoriu și patrimoniu și influența sa asupra vieții cotidiene.

Asoc Bloc Zero d DD in revista POC noi 23 2

Cele șapte povestiri de bandă desenată cuprinse în paginile sale reprezintă rezultatul unui proces derulat pe mai multe luni, care a inclus cercetări de teren în comunități locale, dar și discuții constante cu artiștii implicați. Din Delta Dunării, până în sudul României, către Porțile de Fier sau Târgu-Neamț și până în New York, SUA, acestea reușesc să surprindă influența apei asupra tradițiilor, obiceiurilor și ocupațiilor în comunitățile locale din proximitatea apei, dar și procesul de adaptare la problemele cauzate de schimbările climatice.

Prin această ediție a revistei, Asociația Bloc Zero și-a propus crearea unui context de dialog, cercetare și creație artistică în jurul valorilor apei, alături de o echipă interdisciplinară formată din cercetători, antropologi, activiști, artiști și ilustratori locali, precum și din alte țări.

Având la bază perspective istorice, cât și actuale, noile povestiri de bandă desenată invită cititorii la reflecție asupra modului în care prezența sau lipsa apei schimbă ritmul de viață al oamenilor, modelează viitorul noilor generații, duce la depopularea anumitor zone, precum și invită la noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.

Echipa celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC! a fost formată din antropologii Bogdan Iancu, Vlad Gheorghiu, Călin Cotoi, Liviu Chelcea, Monica Stroe, Pavel Sterec (Rep. Cehă), Loredana Pană, activistă și artiștii și ilustratoarele Maria Simina Dimancea, Anna Benczédi, Dări Tămăslăcaru, Roma Gavrilă, Miruna Șmit, Tuan Nini, Maria Surducan, Alexey Klyuykov (Rep. Cehă).

Proiectul a fost derulat alături și cu sprijinul partenerilor de la Asociația MaiMultVerde, Cu Apele Curate, Centrul Ceh București, Departamentul Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Departamentul Masterului de Studii Vizuale și Societate din cadrul SNSPA și Centrul educațional de arte performative CEVA.

Proiectul “Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

(sursă info și foto : comunicat de presă Asociația Bloc Zero)

Alte Articole

Un minim de 300 de lei / lună pentru elevii bursieri în anul școlar 2024-2025

Un minim de 300 de lei / lună pentru elevii bursieri în anul școlar 2024-2025

17 iulie 2024

Printr-un ordin apărut la începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației (ME) a stabilit o nouă metodologie de acordare a burselor, ce se va aplica din anul școlar 2024-2025 și care conține…

CISTESTE MAI MULT
Insucces și pierderi la nivel de promoție – 49,72% în județul Tulcea

Insucces și pierderi la nivel de promoție – 49,72% în județul Tulcea

15 iulie 2024

Organizația Salvați Copiii România trage un nou semnal de alarmă legat de „copiii pierduți până la examene”, adică acei copii care nu au promovat sau care nici nu au ajuns…

CISTESTE MAI MULT