Stiri din tulcea

Despre beneficiile la nivel județean a celor 4 proiecte finanțate prin Programul Operațional România-Ucraina

18 aprilie 2024
Despre beneficiile la nivel județean a celor 4 proiecte finanțate prin Programul Operațional România-Ucraina

Despre beneficiile la nivel județean a celor 4 proiecte finanțate prin Programul Operațional România-Ucraina

Proiectele transfrontaliere finalizate de Consiliul Județean Tulcea în cadrul Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020 generează beneficii locuitorilor județului nostru : prin intermediul investițiilor în echipamente medicale moderne în domeniul ortopediei, prin investiții în infrastructura de turism locală, prin eficientizarea sistemelor de canalizare și investiții în monitorizarea transportului fluvial adiacent orașului Tulcea, după cum a transmis Consiliul Județean Tulcea cu ocazia derulării lucrărilor Conferinței de Închidere a Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020, ce au avut loc ieri, 17 aprilie 2024, la Suceava.

CJ Tl conferinta inchidere 4 proiecte transfrontaliere jud Tl apr 24 2

Instituția citată este beneficiarul a 4 proiecte finanțate prin acest program operațional, care au vizat un spectru larg de domenii și obiective.
În domeniul sănătății publice – proiectul Infrastructura transfrontalieră de sănătate, protecția mediului – Clean River, turism și cultură – EFIGE și nu în ultimul rând, transport – CBConnectrans – toate cele patru proiecte au totalizat o alocare către județul Tulcea din partea Uniunii Europene de aproximativ 3.48 milioane Euro.

În cadrul Conferinței de Închidere a Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020, Leonid Artamon, reprezentantul delegației Consiliului Județean Tulcea, a prezentat o parte din rezultatele atinse în cadrul proiectelor menționate și implicit, impactul pe care acestea le-au avut asupra relației bilaterale, româno-ucrainene, în Euroregiunea Dunărea de Jos.

CJ Tl conferinta inchidere proiecte transfrontaliere apr 24 2

Este bine cunoscut faptul că între județul Tulcea și regiunea (oblast-ul) Odessa există o relație de cooperare de lungă durată, consolidată în urma multor proiecte finalizate cu succes. Mai mult, relația dintre Consiliul Județean Tulcea și Primăria Orașului Izmail este guvernată de reciprocitate și înțelegerea deplină a obiectivelor investiționale comune care leagă cele două părți. Acest aspect se translatează pozitiv și asupra relațiilor inter-umane dintre toți cei implicați în gestionarea proiectelor, fie că vorbim de funcționari publici din administrațiile celor două țări sau de membri ai organizațiilor non-guvernamentale, care au contribuit cu know-how-ul lor în atingerea obiectivelor asumate.

Implementarea proiectelor transfrontaliere a implicat și o înțelegere deplină a elementelor de ordin socio-cultural dintre cele două țări partenere. Nu de puține ori, pentru atingerea obiectivelor tehnice, a fost necesar un apel la compasiune și diplomație în selectarea priorităților din procesul de implementare. În acest sens, implementarea proiectelor după luna februarie 2022 a constituit un test de anduranță pentru partenerii din Ucraina și o lecție de viață pentru toți ceilalți.

Fiind un process amplu, implementarea proiectelor transfrontaliere nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul echipelor partenere și al experților cooptați în gestionarea acestora. Perioada de programare 2014-2020 a determinat închegarea unor relații profesionale care se păstrează și în noul ciclu Interreg NEXT 2021-2027 și se vor regăsi în noi idei de proiecte.

În acest context, Consiliul Județean Tulcea mulțumește tuturor celor implicați pentru contribuția adusă în finalizarea cu succes a proiectelor și, implicit, echipelor de proiect fără a căror dedicare aceste rezultate nu ar fi posibile: Asociației de Cooperare Euroregiunea Dunărea de Jos, Primăriei Izmail, FLAG Tulcea, FLAG Galați, Primăriei Isaccea, Spitalului Județean de Urgență Tulcea, Spitalului Regional Dunărean Izmail și Spitalului Măcin.

(sursă info și foto : fb ConsiliulJudeteanTulcea)