Stiri din tulcea

Decizia CNSU nu ne afectează deocamdată! Școlile și grădinițele din județul Tulcea nu trec în online!

14 ianuarie 2022
Decizia CNSU nu ne afectează deocamdată! Școlile și grădinițele din județul Tulcea nu trec în online!

Decizia CNSU nu ne afectează deocamdată! Școlile și grădinițele din județul Tulcea nu trec în online!

Toate școlile dintr-un județ trec în online, din momentul în care 75% din paturile de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 sunt ocupate, a decis aseară Comitetul Național pentru Situații de Urgență!

CNSU a adoptat în ședința de ieri o hotărâre privind modificarea condițiilor de organizare a activității în unitățile de învățământ, în contextul prevenirii îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, va fi permisă desfășurarea cursurilor cu prezență fizică în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților Covid, până la cel mult 75%.

Principalele modificări:

  • desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
  • desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;
  • reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;
  • instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.
  • suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Puteți citi hotărârea aici: cnsu-hotarare-paturi-scoala-online

Am stat de vorbă în această dimineață cu autoritățile tulcene pentru a afla în ce măsură este afectat județul Tulcea de această nouă decizie a CNSU:

Hotărârea e ambiguă! Despre ce paturi e vorba? Toate, doar cele de la ATI, le putem și pe cele de spitalizare de zi? Trebuie să vedem clarificări din partea legiuitorului, în momentul în care va fi publicată decizia și în Monitorul Oficial. Dar trebuie specificat clar, pentru că eu am și planul de reziliență, care zice că pot crește numărul de paturi COVID în funcție de situația din teren. Avem acum 48 de oameni internați cu COVID19 cu forme medii, cu comorbiditati, în special bătrâni care nu pot fi trimiși acasă, pentru că nu are cine să îi îngrijească. Pe ATI deocamdată nu avem niciun internat cu COVID19. Pe ATI dispunem de maximum 14 paturi pentru bolnavii COVID19 și 23 în total și pentru alte afecțiuni.

a declarat Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea!

Conform deciziei CNSU, avem raportate 197 paturi de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19, dar nu se pune problema deocamdată intrării școlilor în online, întrucât sunt doar 45 de astfel de paturi ocupate! Și oricum decizia CNSU nu este valabilă până nu este emis un ordin de ministru! Așteptăm de luni să vedem ce se mai întâmplă!

a declarat Mihaela Nicolau, directoarea Direcției de Sănătate Publică Tulcea.

Deocamdată nu suntem în situația de a băga școlile în online! Nu depășim procentul nici la numărul de paturi ATI, nici la paturi ocupate în spital cu pacienți COVID. Așteptăm ca decizia să fie transpusă în ordin de ministru al Sănătății și al Educației, să fie publicată și în Monitorul Oficial și apoi vedem.

a declarat și subprefectul Nicolae Topoleanu.