Decembrie 2022 este Luna Națională a Informării despre Bolile Transmisibile

6 decembrie 2022 | Sanatate
Decembrie 2022 este Luna Națională a Informării despre Bolile Transmisibile

Decembrie 2022 este Luna Națională a Informării despre Bolile Transmisibile

În această lună, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea derulează  campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și hepatita virală”, după cum scrie pe pagina Promovarea Sănătății Tulcea.

Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusuri hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie, avertizează DSP Tulcea.

DsP Tulcea Campanie boli transmisibile dec 22

Prin această campanie se subliniază faptul că eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.

În ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, în urma căruia s-au văzut inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală.

Orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili, dar o situație de criză, cum a fost și pandemia de COVID-19, este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună.

În România, în anul 2021 au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA în care sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”.

Cum ne putem proteja?
– Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;
– Faceți testul HIV, preferabil şi cu partenerul;
– Folosiți întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;
– Folosiți mănuși de unică folosință ori de câte ori intrați în contact cu sânge sau orice secreții ale organismului;
– Dezinfectați rănile cu produse antiseptice;
Atenție: pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici față de HIV.
Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România, a raportat în sistemul european TESSy, pentru anul 2020, 7693 de cazuri de tuberculoză.

Cum ne putem proteja?
Cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de tuberculoză (miliara TB, meningita TB) este vaccinarea cu vaccinul BCG.
O serie de măsuri preventive, binecunoscute în perioada pandemiei de Covid, pot impiedica răspândirea tuberculozei:
– Acoperirea nasului și gurii cu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei;
– Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
– Aerisirea frecventă a încăperilor;
– Evitarea zonelor aglomerate și nesanitare.
Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului !

În ceea ce privește hepatita virală, conform datelor raportate către INSP – CNSCBT, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B. Anul trecut au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C –29 de cazuri, cu 19 mai puține față de anul precedent.

Cum ne putem proteja?
– Folosiți doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;
– Folosiți întotdeauna prezervativului în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;
– Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
– În cazul hepatitei virale B, cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea.

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Tulcea.
Contact: Birou Evaluarea și Promovarea Sănătății, telefon: 0240 534134.

STOP HIV, TB, HEPATITĂ !

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT