Stiri din tulcea

De programul social „Sprijin pentru România” va beneficia jumătate din populația țării

12 aprilie 2022
De programul social „Sprijin pentru România” va beneficia jumătate din populația țării

De programul social „Sprijin pentru România” va beneficia jumătate din populația țării

Liderii coaliției de guvernare au prezentat ieri pachetul oficial de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”, prin care sunt lansate mai multe măsuri pentru sprijinirea populației cu venituri reduse și pentru companii, în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă!

ciuca ciolacu

Crește salariul minim în agricultură la 3.000 de lei brut / Reînvie inițiativa lui Dăncilă pentru aprozare comuniste / Vouchere cu valoare totală de 1 miliard de euro pentru persoanele cu venituri mici

O parte dintre măsuri intră în vigoare de la 1 mai, iar altele – de la 1 iunie!

Marcel Ciolacu: Acest plan se concentrează pe combaterea creşterii preţurilor, pe susţinerea fermierilor români şi pe creşterea capacităţii de procesare în industria alimentară. Valoarea adăugată trebuie să rămână, în sfârşit, în România. Locurile de muncă trebuie să fie aici, în România.

Nicolae Ciucă: Pachetul are trei obiective principale: susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă, realizarea coeziiunii sociale şi, desigur, solidaritate între generaţii.

Valoarea totală a programului este de 3,5 miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate sunt asigurați de Comisia Europeană.

Măsurile sociale din programul „Sprijin pentru România”:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că impactul bugetar al măsurilor economice și sociale pe care coaliția de guvernare le va prezenta astăzi este de 17,5 miliarde de lei (aproximativ 3,5 miliarde de euro), dintre care 1,8 miliarde de euro sunt fonduri europene. Ciolacu spune că „nu e nicio problemă privind deficitul bugetar” iar că de aceste măsuri va beneficia „jumătate din populația României”.

Principalele măsuri propuse pentru populație:

 • vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități până la finalul anului.
 • vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine, până la finalul anului.
 • 200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.
 • salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.
 • majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.
 • majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.
 • creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.
 • extinderea programului de fertilizare în vitro, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 pe an la 5.000 pe an.

VIDEO Măsurile propuse de coaliţia de guvernare din pachetul "Sprijin pentru România". Când intră în vigoare - MagnaNews

Măsuri pentru companii și antreprenori:

 • reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori.
 • ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.
 • ajustarea contractelor de investiții publice în derulare în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje.
 • 75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic, adică continuarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.
 • stimulent de 50% din salariu pentru angajarea șomerilor.
 • ajutoare de stat pentru susținerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie.
 • 100 de milioane de euro pentru Casa de comerț Unirea (Reînvierea practic a Casei de Comerț Unirea, înființară de Viorica Dăncilă și Petre Daea)
 • ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor și IMM-urilor cu profil de producție industrială și agro-alimentară.
 • 120 de milioane de euro prime pentru agricultorii români.
 • 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România.
 • garantarea unui credit în valoare de cel mult 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat – prin programul Family Start.
 • garantarea unui credit în valoare de cel mult 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin programul naţional ”Student Invest”

În ceea ce privește posibilitatea amânării ratelor la bancă pentru persoanele fizice și juridice pentru o perioadă de până la 12 luni, măsura a fost scoasă din pachet!

278324950 413055840628689 7501094108088968271 n siscu deputat pnl tulcea

George Şişcu, deputat PNL de Tulcea a explicat pe înțelesul tulcenilor Programul „Sprijin pentru România”>

Nu putem lăsa ca efectele crizei energetice sau ale războiului din regiune să ne împovăreze. Românii au suportat cu greu cei doi ani de pandemie, iar noi liberalii, alături de partenerii noștri din coaliția guvernamentală, suntem datori să intervenim și să oferim sprijin oamenilor, dar și firmelor aflate în nevoie.

Sunt măsuri care vor avea efecte benefice imediate și aș enumera doar câteva dintre acestea: acordarea de granturi de până la 400.000 de euro pentru companiile afectate de conflictul din Ucraina, credite de maxim 50.000 de lei prin programul Student Invest, vouchere de 50 euro pentru persoanele vulnerabile, creșterea valorii tichetelor de masă sau 200 de lei în plus pentru salariul minim.

Este bine că guvernul condus de Nicolae Ciucă a reușit să găsească înțelegere la Bruxelles pentru ca parte din finanțarea pentru acest proiect să fie acoperită din bani europeni.

Vrem să păstrăm locurile de muncă și să sprijinim companiile, cum ne propunem să-i încurajăm pe tineri să meargă la școală sau să le oferim pacienților condiții normale pentru a fi tratați în spitale.

„Sprijin pentru România” nu e un program populist, pentru că aceste măsuri sunt acordate țintit, pe o perioadă determinată și în condiții excepționale, pe fondul creșterii inflației. Nu le putem cere oamenilor să suporte integral povara crizelor care se succed una după alta. Este destul. Statul trebuie să preia o parte din costuri, pentru a face tranziția către normalitate mai ușoară.

Acești bani vor merge până la urmă în economie, dar vor ajunge și la persoanele vulnerabile care au nevoie de ajutor. Este un program ambițios, dar necesar în același timp, care va aduce echilibru în economie și care oferă un sprijin concret românilor.

Inflația anuală din România a trecut pragul de 10% în martie! Toate alimentele s-au scumpit! Combustibilii costă cu o treime mai mult față de anul trecut! BNR se aștepta însă la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru!

Documentul complet al programului „Sprijin pentru România” poate fi consultat aici

(Sursă info și foto: biziday.ro, digi24.ro, g4media.ro, romania-actualitati.ro, wall-street.ro, news.ro, gov.ro)