De mâine este prohibiție la știucă!

31 ianuarie 2022 | Actualitate
De mâine este prohibiție la știucă!

De mâine este prohibiție la știucă!

Astăzi este ultima zi în care pescarii pot captura ştiucă în mediul natural din Delta Dunării! Prohibiţia pescuitului acestei specii începe de mâine 1 februarie, potrivit ordinului de prohibiţie emis anul trecut de autorităţile naţionale, relatează Agerpres.

Prohibiţia pescuitului la ştiucă va înceta la mijlocul lunii martie, atunci când se estimează că se va încheia perioada de reproducere a acestei specii.

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării le-a amintit membrilor prevederile ordinului de prohibiţie, astfel încât aceştia să nu fie amendaţi marţi, 1 februarie, din cauza eventualelor capturi de ştiucă.

Asadar, este interzis pescuitul comercial, recreativ/sportiv si familial pentru următoarea specie de pești:

  • ȘTIUCĂ –  între 01 februarie 2022-15 martie 2022

Ordinul de prohibiție pentru anul 2022 încă nu a fost adoptat, însă draftul său elaborat de ARBDD și ANPA este aspru criticat de pescari, mai ales că include și mai multe restricții în acest an! Pescarii din Deltă sunt cu atât mai supărați, cu cât toate amendamentele înaintate de organizațiile de pescari din Delta Dunării privind zonele de pescuit și perioadele de prohibiție pentru anul 2022 au fost respinse

Avem în acest proiect de ordin o serie de limitări şi mai ales restricţii în ceea ce priveşte pescuitul costier şi cel de la Marea Neagră din punctul nostru de vedere nejustificate. Adică dacă ar fi fost un studiu care să stea la baza acestora am fi înţeles, dar nu este sau dacă este nouă nu ne-a fost făcut cunoscut. Publicul larg trebuie să înţeleagă faptul că la câte restricţii se instituie an de an, fie prin perioadele de prohibiţie, justificate de studii şi pentru care nu comentăm,  fie prin perioadele cu vreme rea sau gheaţă, un pescar dacă mai rămâne cu patru luni din an în care poate pescui.

Şi atunci, în condiţiile în care resursa din deltă e în declin, alternativa pescuitului la Marea Neagră şi în zona costieră este una foarte bună. Sunt resurse neexploatate la mare pentru care se pun tot felul de restricţii şi interdicţii din punctul nostru de vedere nejustificate. Una dintre ele este pescuitul la scrumbie până la 15 aprilie. De ce?

Dacă părinţii şi bunicii noştri ieşeau la scrumbie până la mijlocul lunii mai, care e acum justificarea pentru restrângerea acestei perioade? Şi multe alte chestiuni tehnice pe care le-am discutat în toate întrunirile noastre, cei cu care am stat la masa negocierilor au dat impresia că le-au înţeles şi le-au însuşit, însă acum vedem că nu e aşa!

a declarat Dan Verbina, Președintele FOOPPDD.

Pescarii reamintesc că ARBDD are, prin lege, obligația de a proteja dreptul locuitorilor Deltei de a-și desfășura activitățile tradiționale în comunitățile în care trăiesc, având, în același timp, responsabilitatea să contribuie, prin măsuri active de sprijin, la asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru cei ce depind de activitățile de pescuit din Delta Dunării!

(Sursă info: agerpres.ro, FOOPPDD, Ilustrație: ziaruldelta.ro)

Alte Articole

Semnare Proiect PNRR: Ministrul Mediului Avansează Planurile de Împădurire Urbană la Tulcea

Semnare Proiect PNRR: Ministrul Mediului Avansează Planurile de Împădurire Urbană la Tulcea

10 septembrie 2024

Marți, 10 septembrie 2024, a avut loc un moment crucial pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Tulcea, odată cu semnarea unui proiect major de împădurire urbană de către Ministrul Mediului, Apelor…

CISTESTE MAI MULT
Un alt Cod Galben de viituri, valabil și în județul Tulcea, extins și prelungit

Un alt Cod Galben de viituri, valabil și în județul Tulcea, extins și prelungit

10 septembrie 2024

  Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat Codul Galben de…

CISTESTE MAI MULT