Stiri din tulcea

De la începutul războiului, circa 600.000 de cetăţeni ucraineni au trecut pe la Vama Isaccea

24 februarie 2023
De la începutul războiului, circa 600.000 de cetăţeni ucraineni au trecut pe la Vama Isaccea

De la începutul războiului, circa 600.000 de cetăţeni ucraineni au trecut pe la Vama Isaccea

Ca urmare a declanșării conflictului militar din Ucraina, la nivelul Gărzii de Coastă au fost dispuse măsuri graduale de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, precum şi o serie de măsuri pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni, la un an de la declanșarea conflictului din Ucraina ajungându-se la aproximativ 600.000 de cetăţeni din țara vecină ce au au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea, conform unui comunicat de presă emis de Garda de Coastă.

Încă din primul moment, poliţiştii de frontieră au răspuns unanim efortului general de sprijinire a refugiaţilor ucraineni şi, chiar din proprie iniţiativă, au rămas la muncă să ofere ajutor deopotrivă persoanelor aflate în dificultate, cât şi colegilor aflaţi în serviciu.
Pentru creșterea capacității operaționale Garda de Coastă a beneficiat inclusiv de sprijin din partea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) care, începând cu luna martie 2022, a extins Operaţiunea TERRA 2022 și la frontiera cu Ucraina.

Creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară au fost înregistrate în P.T.F. Isaccea, din prima zi a războiului dar unul dintre cele mai grele momente, s-a înregistrat în cursul lunii martie 2022 când, de pe un singur ferryboat, au debarcat 800 de persoane.

Potrivit surdei citate, la vama Isaccea este o situație aparte : deși este un punct de trecere cu specific rutier, trecerea frontierei de stat se efectuează cu ajutorul ferry-boat-ului și de aceea, în perioada aglomerată din primele luni ale războiului, de la o cursă la alta, la un interval mediu de 3 ore, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să elibereze platforma de debarcare, prin efectuarea formalităților de intrare în țară pentru toate persoanele și mijloacele de transport aflate în acea zonă.

În acest context, la nivelul Gărzii de Coastă au fost adoptate măsuri de creștere a capacității de procesare a refugiaților, constând în:

• suplimentarea personalului din cadrul P.T.F. Isaccea, precum și a tehnicii mobile pentru efectuarea formalităților de control;
• utilizarea la maximum a arterelor de control, fiind creată inclusiv posibilitatea de efectuare a verificărilor pentru intrarea în România pe arterele utilizate pentru ieșirea din țară (în cazul în care infrastructura existentă pe sensul de intrare a fost subdimensionată în contextul prezentării în același timp a unor grupuri mari de persoane);
• crearea unor fluxuri separate pentru persoanele vulnerabile, în funcție de necesități și raportat la configurația punctelor de trecere;
• acordarea unei atenții speciale la intrarea în țară a minorilor, cetățeni străini sau apatrizi, care nu sunt însoțiți de niciunul dintre părinți sau de către reprezentanții legali ori care nu se găsesc sub supravegherea legală a unei alte persoane;
• implementarea unor mecanisme de sprijin a persoanelor sosite din Ucraina. În acest sens, după încheierea formalităților de frontieră, persoanele au fost îndrumate, în funcție de nevoile de sprijin către reprezentanți ai autorităților locale, consiliului județean, ONG-urilor, voluntarilor prezenți în proximitatea punctelor de trecere;

Situația operativă înregistrată în perioada 24.02.2022 – 22.02.2023, cu privire la cetățenii ucraineni și tranzitul de mărfuri, se prezintă astfel:

prin P.T.F. Isaccea, au intrat în România 300.000 cetăţeni ucraineni. Datele statistice vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv.
– o situaţie specială s-a înregistrat cu privire la traficul autovehiculelor de transport marfă. Prin P.T.F. Isaccea, valorile traficului de mărfuri au înregistrat indicatori mai mari cu 157% (66.000 de automarfare pe ambele sensuri de deplasare)

În prezent, traficul se derulează în condiţii normale, dar situaţia este în dinamică şi monitorizată cu atenţie, astfel încât dispozitivul de supraveghere şi control să adaptat la dinamica din teren. Se înregistrează în continuare timpi mari de așteptare în ceea ce privește transportul rutier de mărfuri.

(surse info , foto : comunicat de presă Garda de Coastă, arhiva)