De ieri, a intrat în vigoare noua Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat

16 februarie 2021 | Sanatate
De ieri, a intrat în vigoare noua Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat

De ieri, a intrat în vigoare noua Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat

 

A fost acualizată Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 9 din 11.02.2021 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și abrogarea unor prevederi ale hotărîrilor comitetului.

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

ZONĂ GALBENĂ (carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile): Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Listă în vigoare de la data de 15.02.2021 ora 00:00.

Modalități de efectuare a controlului la intrarea în țară:

Din punct de vedere al atribuțiilor Poliţiei de Frontieră, controlul de frontieră se derulează, în baza reglementărilor comunitare și naționale în domeniu, fiind verificate documentele de călătorie (pașaport sau carte de identitate) sau alte documente care demonstrează că sunt îndeplinite condițiile de intrare în țară ale tuturor participanților la trafic.

După efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, în punctele de trecere a frontierei terestre, participanții la trafic sunt preluați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică aflați în puncte pentru efectuarea triajului epidemiologic.

În prezent, derularea procedurilor speciale de control sanitar/epidemiologic, precum și îndeplinirea formalităților necesare pentru implementarea lor se derulează în baza Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, iar potrivit art.11 alin. (1) precum si a altor prevederi legale sunt în responsabilitatea reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică aflați în punctele de trecere a frontierei.

Potrivit art. 3, lit.a, din același act normativ, “carantina persoanelor – se stabilește prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”.

Pe cale de consecință, reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică sunt abilitați, să deruleze procedurile speciale de control sanitar/epidemiologic și să dispună masuri individuale în baza actelor normative aplicabile – carantinarea/izolarea persoanelor care vin din ţări aflate pe lista galbenă, excepții de la carantinare, verificare teste PCR etc.- în baza documentelor prezentate de persoanele verificate în momentul prezentării la control.

Precizăm că declarația pe proprie răspundere la intrarea în țară nu mai este prevăzută în prezent de niciun act normativ, iar din luna iulie 2020, după data intrării in vigoare a Legii 136/2020, călătorii care se prezintă la intrarea în țară în punctele de trecere terestre nu mai au obligația completării unei astfel de declarații pe proprie răspundere.

#politiadefrontiera

151263334 3791090587603761 1537990468721356554 o

 

 

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT