Stiri din tulcea

De azi, ”Pianul călător” este disponibil online

17 martie 2021
De azi, ”Pianul călător” este disponibil online

De azi, ”Pianul călător” este disponibil online

Filmul documentar ”Pianul călător – 10 ani” este un road-movie muzical care spune povestea a zece ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării, printre care si Tulcea, dar şi peste graniţe si este, de azi, disponibil online, pe link-ul youtube https://youtu.be/MDl7TDcjpdY, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Pelicula valorifică filmările profesionale care au însoţit pianul şi pianistul de la primele călătorii şi poartă privitorii prin zeci de săli de concert din comunităţi diferite, ca cea din Tulcea, unde a si ramas unul din pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România.

Cea de-a zecea ediţie a turneului naţional „Pianul călător” in care Horia Mihail a desfasurat o serie de concerte în aer liber prin tara s-a desfasurat in toamna anului 2020 si speranta celor implicati este ca va urma si o noua editie.

Proiectul a pornit de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846 – 1847, însoţit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese şi anume, pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România, se precizează în comunicat.

„Pianul este un instrument în adevăratul sens al cuvântului, este unealta prin care încerc să comunic ascultătorilor energia de ordin divin ce se regăseşte în marea muzică. Este modul prin care transmit inspiraţia, gândurile, stările compozitorilor, trecute prin filtrul experienţei eului meu. Este acea prelungire a sufletului şi a corpului meu cu care reuşesc să împărtăşesc poate cea mai minunată emoţie a acestui univers, iubirea”, mărturisea Horia Mihail.