Datele oficiale: gazele s-au scumpit cu 46%, curentul cu 24%, carburanţii cu 23%, iar uleiul cu 26%
Datele oficiale: gazele s-au scumpit cu 46%, curentul cu 24%, carburanţii cu 23%, iar uleiul cu 26%
Inflaţia a explodat în luna octombrie, până la 7,9%, în timp ce facturile la gaze s-au scumpit cu 46%, cele la curent cu 23%, iar carburanţii s-au scumpit cu 23%, arată o statistică oficială publicată astăzi de Institutul Naţional de Statistică, relatează presa centrală.
Institutul Naţional de Statistică a publicat, astăzi, într-un comunicat de presă, datele referitoare la inflaţia şi evoluţia preţurilor de consum pentru luna octombrie 2021.
De departe, cele mai mari scumpiri sunt la facturile de gaze, care au crescut cu 21,2% în doar 30 de zile. Acestea sunt mai scumpe cu 46% față de începutul anului. În cazul facturilor la curent, acestea s-au scumpit cu 23%.
Alimentele s-au scumpit cu puțin peste 1% în doar o lună și cu peste 5% de la începutul anului:
- Cartofii s-au scumpit cel mai mult (+9,7%) în ultimele 30 de zile, urmați de legume și conservele de legume (+3,5%).
- Pâinea e mai scumpă cu +1,7%, zahărul cu +3,2%, iar fasolea (și alte leguminoase) cu +4%.
- De asemenea, față de octombrie 2020, cartofii sunt mai scumpi cu 18%, iar uleiul cu 26%.
În ceea ce privește produsele nealimentare:
- Combustibilii s-au scumpit cu 6,5% în doar o lună și cu 23,5% de la începutul anului.
- Energia electrică și gazele, în ansamblu, sunt mai scumpe cu 7,7% față de luna trecută și cu peste 30% față de decembrie 2020.
- Acest avans este dat de prețul gazelor, care a crescut cu 21,2% în doar 30 de zile. Acestea sunt mai scumpe cu 46% față de începutul anului.
Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflaţie mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creşteri medii, fasole, creştere mare, cartofi. Atât la produse alimentare. La produse nealimentare: combustibili, tutun şi ţigări şi la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse. Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum. Ce înseamnă asta? Că Banca Naţională a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale şi nu cum a cerut sau aştepta piaţa, cu 0,50 puncte procentuale
a declarat astăzi Adrian Vasilescu, referindu-se la datele privind preţurile de consum publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Vasilescu a menționat că aceste preţuri crescute ale combustibililor, energiei electrice şi gazelor vor produce efecte și peste 12 luni de acum înainte şi chiar dacă preţurilor lor vor stagna ele se vor resimţi, pentru că au pondere mare în coşul de consum.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.
(Sursă info: antena3.ro, agerpres.ro, Sursă foto: zf.ro, digi24.ro)
Alte Articole
O nouă ediție TEZAUR lansată azi de Ministerul Finanţelor
Românii interesați să investească în condiții avantajoase în titluri de stat cu dobânzi neimpozabile de până la 7%/an, o pot face începând de azi, 9 septembrie, căci Ministerul Finanțelor…
CISTESTE MAI MULTCe este prestatorul casnic și cum poate beneficia de asigurări sociale și de sănătate
AJOFM Tulcea a publicat o serie de informații legate de prestatorii de activități casnice, adică despre lucrătorii casnici și despre platforma electronică destinată acestora și beneficiarilor lor, ce introduce un…
CISTESTE MAI MULT