Stiri din tulcea

Dacă te căsătorești pentru bani, mariajul poate fi anulat de alte persoane

2 ianuarie 2021
Dacă te căsătorești pentru bani, mariajul poate fi anulat de alte persoane

Dacă te căsătorești pentru bani, mariajul poate fi anulat de alte persoane

Românii n-au voie să încheie căsătorii fictive, după cum este explicat actualmente în Codul civil. Mai precis, două persoane nu pot încheia un mariaj pentru alte motive în afară de întemeierea unei familii. În cazul unei căsătorii fictive, legea prevede că aceasta poate fi anulată în instanță la cererea oricărei persoane interesate.
Potrivit Codului civil, căsătoria fictivă nu este văzută cu ochi buni de către autorități. Concret, cei care apelează la mariaj pentru alte motive în afară de a întemeia o familie riscă să li se anuleze căsătoria.
„Căsătoria încheiată în alte scopuri decât acela de a întemeia o familie este lovită de nulitate absolută”, scrie în actul normativ amintit, fiind completat că „orice persoană interesată poate introduce (în instanță – n. red.) acțiunea în constatarea nulității absolute a căsătoriei”.
Cu alte cuvinte, orice persoană interesată se poate adresa instanței pentru anularea unui mariaj fictiv (încheiat pentru bani sau pentru obținerea altor foloase, de exemplu).
Totuși, o căsătorie fictivă poate căpăta ulterior legitimitate. „(…) nulitatea căsătoriei se acoperă dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, a intervenit conviețuirea soților, soția a născut sau a rămas însărcinată ori au trecut 2 ani de la încheierea căsătoriei”, mai scrie în Cod.
Sursa:avocatnet.ro