Curtea Constituțională: Ordonanța care a impus masca în spațiile deschise, neconstituțională dintr-o eroare a guvernului

16 februarie 2022 | Politica
Curtea Constituțională: Ordonanța care a impus masca în spațiile deschise, neconstituțională dintr-o eroare a guvernului

Curtea Constituțională: Ordonanța care a impus masca în spațiile deschise, neconstituțională dintr-o eroare a guvernului

Ordonanța de urgență 192 din noiembrie 2020 a fost declarată neconstituțională pentru că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ, a anunțat ieri după-amiază Curtea Constituțională printr-un comunicat de presă, relatează presa centrală.

Ordonanța nu este neconstituțională pentru că purtarea măștii ar încălca legea fundamentală, ci pentru că Guvernul nu a obținut avizul, altfel consultativ și nu obligatoriu, al Consiliului Legislativ! Astfel, neconstituționalitatea privește o eroare de procedură a Guvernului, care nu a obținut avizul Consiliului Legislativ atunci când a dat ORdonanța care a impus folosirea măștii în spații publice în starea de alertă!

Sesizarea CCR a fost făcută de către un student amendat pentru că nu purta masca în spațiu public.

În starea de alertă, guvernul a instituit folosirea obligatorie a măștii de protecție în spații publice, în cele comerciale, în mijloacele de transport în comun printr-un ordin comun al titularilor de la Sănătate și Interne.

Comunicatul Curții Constituționale:

În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

renate weber

Avocatul Poporului, Renate Weber a declarat aseară la Antena3:

  • ”Trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituţională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55, care prevede obligativitatea purtării măştilor în staţii închise, spaţii comerciale, la locul de muncă.
  • Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi.
  • Va trebui mai întâi să aşteptăm motivarea deciziei CCR, care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că va coincide cu momentul în care şi autorităţile au spus că vor adopta o serie de relaxări (…)
  • Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem şi motivarea care este foarte importantă”.

zegrean 640x360 1

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean a explicat pentru HotNews.ro că decizia dată marți va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar până atunci se va aplica în continuare OUG:

  • „Din momentul în care se publică în MO, curge termenul de 45 de zile iar Guvernul sau Parlamentul este obligat ca în cele 45 de zile să pună în acord legea cu decizia CCR.
  • Decizia CCR nu are nicio legătură cu amenzile care au fost aplicate pentru că legea a fost în vigoare. În cazul celor care au decizie în instanță, aceia rămân cu banii luați. Atenție, decizia CCR nu se aplică de azi pentru că și acum când vorbim se pot aplica amenzi pentru că decizia nu este publicată în Monitor”.

Așadar, amenzile care au fost acordate până acum pentru nepurtarea măștii în spații publice nu vor putea fi anulate în baza deciziei CCR, pentru că ea va produce consecințe doar de la data intrării ei în vigoare! Atunci când au fost date amenzile, Ordonanța se bucura de „prezumția de constituționalitate”!

rafila masca neconstitutionala

Masca nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț…

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR, utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie. Utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului…

Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar, din punct de vedere rațional, dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției, nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena3.

dan carbunaru guvern

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis aseară la ora 18.00 că: „Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate!”

(Sursă info: g4media.ro, hotnews.ro, romania.europalibera.org, impact.ro, Ilustrație: romania.europalibera.org, newsweek.ro, doctorulzilei.ro, ziare.com, impact.ro)

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT