Cum să vă protejați instalația de apă împotriva înghețului

21 ianuarie 2021 | Actualitate
Cum să vă protejați instalația de apă împotriva înghețului

Cum să vă protejați instalația de apă împotriva înghețului

În sezonul rece, din cauza scăderii temperaturii la valori negative creşte riscul de îngheţ al contoarelor şi al instalaţiilor de apă. Înghețarea contorului duce la blocarea și deteriorarea sa, având drept consecință principală lipsa apei pentru o perioadă îndelungată de timp.
Pentru utilizatorii care au pe proprietate căminul de branşament, în conformitate cu legislația în vigoare (Ordinul nr.90/2007), responsabilitatea întreţinerii instalației de apă și a protejării contorului revine în totalitate utilizatoului/clientului.
Prin urmare, costurile de înlocuire a contorului de apă sau de reparare a instalației deteriorate din cauza înghețului vor fi suportate de către dumneavoastră. Ordinul nr. 90/20.03.2007 menționează printe altele că: “Utilizatorul are următoarele obligații: (…) – Art. 9.4. în cazul în care căminul de branşament şi/sau contorul de apă se află pe proprietatea utilizatorului, acesta va asigura integritatea sistemelor de măsurare, va asigura accesul operatorului la contor pentru efectuarea citirilor, verificărilor, precum şi pentru operaţiile de întreţinere şi de intervenţii; – Art. 9.5. să nu execute manevre la robinetul/vana de concesie. Izolarea instalaţiei interioare se va face prin manevrarea robinetului/vanei de după contor; (…)” Pentru a preîntâmpina astfel de situații, venim cu câteva recomandări privind protejarea pe timpul iernii a contoarelor și a branșamentelor de alimentare cu apă aflate pe proprietatea clienților.
Recomandări: – În cazul în care branșamentul este situat într-un cămin de apometru, se recomandă izolarea termică cu polistiren (sau cu alte materiale termoizolante, care nu absorb apa) a pereților și a planșeului, inclusiv a capacului acestuia. – Pentru contoarele aflate în subsoluri, o protejare eficientă a acestora se realizează prin reducerea suprafețelor gurilor de ventilație, asigurând astfel o temperatură peste limita de îngheț a apometrelor. – Pentru situațiile în care lipsiți de la domiciliu în perioada iernii este necesară golirea apei din instalație. Acolo unde este posibil, este utilă montarea unui robinet de golire după apometru.
De asemenea – Dacă aţi găsit instalaţia îngheţată, nu încercaţi să o dezgheţaţi singuri! – Nu folosiți flacără deschisă pentru dezghețarea contorului sau a instalației de apă! – Nu turnați apă fierbinte pe contor! Apelați cu încredere la Dispeceratul S.C. AQUASERV S.A. – 0747022009 și vă asigurăm că veţi primi întreg sprijinul nostru!

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT