Stiri din tulcea

Cum să minimizăm riscul unui atac „ransomware”

21 octombrie 2022
Cum să minimizăm riscul unui atac „ransomware”

Cum să minimizăm riscul unui atac „ransomware”

Copierea fișierelor în mod regulat, pe un mediu de stocare extern, înseamnă că, dacă devenim victima unui atac „ransomware”, vom putea să ne recuperăm imediat fișierele din acest back-up. Astfel, evităm să devenim sponsori ai criminalității informatice, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Trebuie să facem mai multe copii de siguranță a datelor esențiale și să le plasăm pe diferite medii de stocare, atât online, cât și offline (cloud și hard extern) dar și să avem grijă ca acestea să nu fie conectate permanent la rețea.

„Nu uitați să testați sistemul de back-up în mod regulat, pentru a vă asigura că funcționează așa cum ar trebui”,
subliniază DNSC , invitându-ne să vizităm site-ul cybersecuritymonth.eu, pentru mai multe informații.

O altă măsură pe care o putem lua pentru a minimiza riscul unui atac ransomware este să avem parole puternice și unice pentru toate conturile.

Din păcate, aproape 70 % dintre oameni folosesc aceeași parolă pentru conturi diferite. Aceasta este o modalitate ușoară pentru un infractor cibernetic de a pătrunde rapid într-o rețea.

Potrivit ro.wikipedia.org, ransomware este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), ii criptează datele ținându-le „ostatice”.

Wiki ransomware
Victima este șantajată și amenințată că i se vor publica datele dacă nu plătește o „răscumpărare” (în engleză ransom).

De cele mai multe ori, ransomware-ul păcălește victima, spunându-i că s-a găsit activitate ilegală pe dispozitiv și că trebuie să plătească o sumă de bani și chiar și dacă victima plătește suma solicitată, ea nu scapă de ransomware.

(surse info și foto : fb DNSC.RO, ro.wikipedia.org)