Stiri din tulcea

Cum să evităm risipa alimentară în perioada sărbătorilor

23 decembrie 2022
Cum să evităm risipa alimentară în perioada sărbătorilor

Cum să evităm risipa alimentară în perioada sărbătorilor

În contextul în care, în țara noastră, peste 2,5 milioane de tone de alimente ajung zilnic la gunoi, este important, mai ales în aceste perioade festive, să ne reamintim cum putem evita / limita risipa alimentară.

Un set de sfaturi în această privință este publicat și pe pagina oficială a campaniei „Reciclăm în România”, lansată de Ministerul Mediului.

Este o problemă importantă nu doar din perspectiva protejării mediului înconjurător ci și a cheltuielilor de zi cu zi, deoarece atunci când aruncăm mâncare la coșul de gunoi, aruncâm, de fapt, bani !

1. Dăruiește o masă caldă! Oricând și oricui, mai ales dacă are nevoie;
2. Mergi la cumpărături cu lista făcută și nu te abate de la aceasta;
3. Cumpără doar strictul necesar: „mai bine să rămână decât să nu ajungă” nu este decât o risipă garantată;
4. Stabilește dinainte meniul și numărul porțiilor;
5. Fii inventiv și reinterpretează ce rămâne. De exemplu, cozonacul întărit poate deveni o budincă „de te lingi pe degete”!
6. Dacă tot îți rămâne mâncare, congeleaz-o. Peste câteva zile îți vei mulțumi.
7. Dacă ai grădină sau stai la casă, resturile de la alimente, fructe și legume (coji de banana, portocala, coji de cartofi, frunze de salată, coji de ou) le poți depozita într-un recipient și le poți folosi pentru un compost care va fi de mare ajutor la primăvară. Dacă nu ai nevoie de compost, fă tot posibilul să separi resturile alimentare de orice alt tip de deșeu.
Sărbători cu bine și… cumpătate !

(sursă info și foto : fb ReciclaminRomania)