Cum putem participa la cea mai răspândită activitate de protecție a păsărilor sălbatice

10 ianuarie 2024 | Actualitate
Cum putem participa la cea mai răspândită activitate de protecție a păsărilor sălbatice

Cum putem participa la cea mai răspândită activitate de protecție a păsărilor sălbatice

În sezonul rece se recomandă folosirea hrănitorilor, probabil cea mai răspândită activitate de protecție a păsărilor sălbatice, informează Societatea Ornitologică Română.

În comparație cu anotimpul cald, când păsările găsesc cu ușurință hrană, atât de origine vegetală, cât și animală ( insecte, moluște, amfibieni și reptile), în perioada rece resursele de hrană se restrâng, ceea ce duce la migrația unora dintre păsări și adaptarea la condițiile existente a celor care aleg să rămână : își schimbă tipul de hrană consumat și apelează la semințe și fructe, conform sor.ro.

În general, perioada recomandată de hrănire este noiembrie-aprilie, dar trebuie luate în considerare și condițiile meteorologice, căci, atunci când vin zăpezile, cum este și în aceste zile, resursele devin din ce în ce mai greu accesibile și mai rău pentru păsări, apar și temperaturile extrem de scăzute, când menținerea temperaturii corpului necesită multă energie.

Specialiștii subliniază faptul că hrănirea trebuie să fie continuă iar alimentarea hrănitorilor ar trebui să se facă după-amiaza sau seara, astfel încât păsările flămânde să aibă resurse de hrană dis-de dimineață.

Atenție! Alimentarea hrănitorilor trebuie neapărat oprită la sfârșitul iernii-începutul primăverii, când deja apar primele insecte, deci există resurse de hrană pentru păsări și în natură, iar ele încep să cuibărească. Dacă hrănitorile sunt în continuare alimentate, părinții o să-și hrănească puii cu semințele provenite din hrănitori, în loc de omizi și alte insecte.

Dat fiind faptul că puii nu sunt încă capabili să digere semințele, sistemul lor digestiv nu este încă suficient de dezvoltat, șansele lor de supraviețuire scad semnificativ. Deci din dorința de a le ajuta, le facem rău.

O altă recomandare SOR este ca hrănitorile să fie amplasate astfel încât să fie inaccesibile pisicilor : să fie așezată într-un spațiu mai deschis, care poate fi supravegheat de păsări, dar să se afle și la câțiva metri (3-4 m) de un pom sau o tufă, în care păsările să se poată refugia la nevoie. În plus, suportul hrănitorilor poate fi împrejmuit cu o tablă.

SOR granitoare iarna 24

Tipuri de hrană recomandate:
semințe uleioase: semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, semințe de in și de cânepă, miez de nuci, miez de alune;
hrană vegetală: legume fierte sau fructe, care se găsesc și la noi în grădini, precum mere, pere etc.;
grăsime animală: osânză, slănină crudă;
bile pentru pițigoi: se amestecă untura cu semințe uleioase.
Atenție!: semințele și slănina trebuie să fie crude! Nu este permisă hrănirea păsărilor cu semințe/ slănină sărată, prăjită, condimentată.

Tipuri de hrană contraindicată:
alimente sărate, condimentate: semințe sărate, prăjite, slănină condimentată, afumată etc.;
alimente procesate;
pâine;
paste și orez;
cereale: grâu, orz, ovăz, tărâță, porumb.

Tipuri de hrănitori:

SOR hranitoare iarna 24 3

Hrănitoare pe sol: este cea mai simplă metodă de hrănire a păsărilor, când alimentele recomandate se împrăștie pe sol într-un loc mai puțin frecventat de oameni și ferit de zăpadă – sub copaci, tufișuri. Hrănitoarea va fi vizitată de un număr mare de specii, indiferent de dimensiunea ei, iar noaptea va oferi resurse de hrană pentru micile mamifere, și implicit pentru speciile de bufnițe, care le vor vâna. Cel mai mare dezavantaj al acestui tip de hrănitoare este accesul pisicilor.
Hrănitoare de tip căsuță: seamănă cu o căsuță, dar este deschisă în toate cele 4 laturi și este fixată pe un suport înfipt în sol. Necesită un spațiu mai mare, deschis, cu vegetație mai înaltă (tufe sau copaci) în preajmă.
Hrănitoare de tip tavă: poate fi folosită de locuitorii apartamentelor. Se amplasează pe pervaz sau balcon în așa fel încât semințele să nu pice pe balconul vecinului de jos.
Hrănitori suspendate: se confecționează atât din materiale consacrate, cât și reciclate.
Hrănitoare de tip căsuță cu o latură închisă – se poate suspenda pe perete, pe trunchiul copacilor
Dovleac ornamental (Lagenaria siceraria): datorită cojii lignificate are o durabilitate mai mare și mărimea orificiului de intrare reprezintă un factor de selecție a speciilor.
Hrănitori confecționate din recipiente de plastic, cutii de lapte, cutii de conserve.
Bilele de pițigoi se așază într-o plasă și se suspendă în copaci la fel ca și slănina crudă.
Hrănitorile cu cel puțin un perete format din plasă de sârmă (dimensiune orificiu plasă cât să nu curgă din hrănitoare semințele) care previne accesul porumbeilor la resursele de hrană.

(surse info, foto : sor.ro, fb SOR.BirdLifeRomania)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT