Stiri din tulcea

Cum pot beneficia copiii de o primă de 600 de lei de la stat, la final de an ?

21 noiembrie 2023
Cum pot beneficia copiii de o primă de 600 de lei de la stat, la final de an ?

Cum pot beneficia copiii de o primă de 600 de lei de la stat, la final de an ?

Prin programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei, informează avocatnet.ro

Acest program, menit să încurajeze economisirea pentru copiii cetățeni români care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, aflat în derulare de patru ani, oferă posibilitatea deschiderii unui cont special de economisire, sub formă de depozit, denumit cont individual de economii Junior Centenar, potrivit OUG 104/2018.

Pe lângă avantajul de a primi cei 600 de lei anual și faptul că dobânda depozitului este de 3% (ce se aplică la soldul contului, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat), primele de stat și dobânzile înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.

Dobânda se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani.

Conform informațiilor primite de avocatnet.ro de la Ministerul Finanțelor, aproape cinci milioane de astfel de conturi de economisire au fost deschise până acum, suma totală depusă în aceste conturi fiind de 447.190.023,53 lei.

Deschiderea contului
Contul individual de economii Junior Centenar (care este gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză), se deschide automat, pe numele copilului, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia. Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar și condițiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Orice titular are dreptul la un singur cont individual de economii Junior Centenar.

Depunerea de fonduri
În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune sume de bani în lei, prin virament, mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale “Poșta Română”, sau numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Reguli de utilizare
Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective. În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. În cazul în care copiii ocrotiţi sunt adoptați, începând cu data adopției, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.

Situații excepționale
Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepția următoarelor situații: în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații.

(surse info, foto : avocatnet.ro, fb Avocatnetro)