Cum ne revenim după mesele abundente din perioada sărbătorilor

4 ianuarie 2024 | Sanatate
Cum ne revenim după mesele abundente din perioada sărbătorilor

Cum ne revenim după mesele abundente din perioada sărbătorilor

După mesele copioase organizate cu ocazia Crăciunului si mai apoi de Revelion, urmează Ziua Sfântului Ioan Botezătorul, ceea ce înseamnă un nou festin, iar revenirea la o rutină sănătoasă poate părea o provocare, dar există câteva sfaturi care ne pot ajuta să revenim la un stil de viață echilibrat.

Printre site-urile care ne oferă astfel de recomandări este și infocons.ro, unde aflăm despre hidratare adecvată, mese echilibrate și exercițiu fizic moderat.

1. Hidratare adecvată:
După mesele bogate, este esențial să ne rehidratăm organismul pentru a ajuta la eliminarea excesului de sare și la detoxifierea corpului, o opțiune bună fiind și ceaiurile și infuziile din plante.

2. Revenirea treptată la alimentația sănătoasă:
Pentru că trebuie să evităm schimbările bruște în dietă, este bine să începem prin a introduce alimente ușoare și sănătoase, cum ar fi legumele, fructele și proteinele slabe, ce vor oferi corpului o tranziție mai lină și vor stimula digestia.

3. Mese echilibrate:
În încercarea de a menține un echilibru în alimentație, este indicat să includem carbohidrați complecși, proteine, grăsimi sănătoase și fibre în fiecare masă, contribuind astfel la menținerea nivelului de energie și la controlul poftei de mâncare.

4. Exercițiu fizic moderat:
O activitate fizică moderată poate ajuta la accelerarea procesului de revenire după mesele abundente, plimbările, yoga sau antrenamentele ușoare fiind opțiuni excelente. Cel mai important este să începem treptat și să ne ascultăm corpul.

Pentru cei ce vor petrece și de Sf. Ioan, tot InfoCons – Organizația pentru Protecția Consumatorilor, ne informează în legătură cu problemele digestive ce pot sa apară și modalitățile prin care le putem gestiona.

Obiceiurile alimentare abundente, consumul crescut de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, precum și schimbările în rutina zilnică pot contribui la apariția acestor inconveniente:

1. Indigestia: Mâncarea în exces, consumul de alimente grase sau prea picante pot duce la indigestie. Simptomele includ arsuri la stomac, senzație de plenitudine și disconfort abdominal.
Pentru a gestiona indigestia, se recomandă porții mai mici și evitarea alimentelor grase și picante iar pentru a reduce aciditatea gastrică se pot lua medicamente antiacid.

2. Balonarea: Consumul excesiv de alimente bogate în carbohidrați, precum și băuturile carbogazoase, pot provoca balonare.
Pentru a reduce balonarea, se evită alimentele care produc gaze și se consumă apă pentru a ajuta la eliminarea acestora din sistemul digestiv.

3. Constipația: Schimbările în alimentație și rutina zilnică pot duce la constipație.
Este indicat să bem suficientă apă, să consumăm alimente bogate în fibre și să menținem o rutină regulată de masă pentru a stimula mișcările intestinale.

4. Diareea: Consumul excesiv de alimente grase sau de calitate îndoielnică poate provoca diaree.
Sunt importante hidratarea adecvată și evitarea alimentelor care pot irita tractul digestiv.

5. Refluxul gastroesofagian: Mâncarea în exces și poziția culcată imediat după masă pot contribui la refluxul gastroesofagian.
Pentru a reduce simptomele se va evita mâncatul cu puțin timp înainte de culcare și se va menține capul mai ridicat atunci când dormim.

(surse info, foto : infocons.ro, fb InfoCons)

Alte Articole

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT
Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

Cum putem reduce riscurile expunerii la soare

10 iulie 2024

  Pe lângă temperaturile mari pe care trebuie să le suportăm în aceste zile caniculare, este foarte important să nu uitam de radiațiile ultraviolete și deci de riscurile expunerii la…

CISTESTE MAI MULT