Stiri din tulcea

Criză de personal în sistemul sanitar românesc, fără precedent în ultimii ani

5 ianuarie 2024
Criză de personal în sistemul sanitar românesc, fără precedent în ultimii ani

Criză de personal în sistemul sanitar românesc, fără precedent în ultimii ani

 

În condițiile în care situația dramatică de la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală e unul din cazurile punctuale, parte dintr-o listă mai lungă de probleme, USR Tulcea transmite apelul făcut de Uniunea Salvați România pe acest subiect, precum și declarația deputatului USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

USR Tl Criza sistem sanitar ian 23

Deputatul Emanuel Ungureanu a subliniat faptul că „sistemul sanitar românesc trece printr-o criză de personal fără precedent în ultimii ani” și a menționat că a trimis mai multe interpelări pe tema posturilor blocate în spitale județene, municipale și cele aflate în subordinea Ministerului Sănătății dar a fost plimbat de la un minister la altul : Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Finanțelor pentru ca la final să ajungă „la pixul lui Ciolacu”.

Din păcate, „această imensă criză de personal și ordonanța austerității au repercusiuni directe asupra modului în care sunt tratați pacienții în sistemul sanitar românesc”, a concluzionat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

USR deblocare angajari in spitale ian 23

Prin urmare, USR face un apel public către premierul Ciolacu să ia măsuri urgente pentru buna funcționare a sistemului sanitar, deblocarea posturilor esențiale din zeci de spitale din România fiind vitală pentru copiii, părinții, gravidele și vârstnicii care au atâta nevoie de serviciile medicale, conform unui comunicat de presă USR Tulcea.

Criza de personal din Sănătate este una generalizată, cu un deficit estimat la peste 20.000 de asistenți și personal medical auxiliar și la aproximativ 8.000 de medici la nivelul întregii țări.

Ultimul normativ de personal în sistemul sanitar are peste 10 ani vechime și nu mai corespunde nevoilor unui act medical firesc. În ultimii ani, angajările au fost limitate de sintagma „în limita bugetului”, buget niciodată suficient la nivel de unitate medicală. Astfel, subfinanțarea a fost compensată întotdeauna cu subnormarea personalului.

(surse info, foto : comunicat de presă USR Tulcea, fb USRUniuneaSalvatiRomania)