Stiri din tulcea

Creșterea amenzilor și indemnizațiile demnitarilor în 2021 – consecințe a lipsei unui guvern deplin

16 decembrie 2020
Creșterea amenzilor și indemnizațiile demnitarilor în 2021 – consecințe a lipsei unui guvern deplin

Creșterea amenzilor și indemnizațiile demnitarilor în 2021 – consecințe a lipsei unui guvern deplin

Un blocaj politic în formarea unui nou guvern ar putea avea consecințe economice semnificative, în lipsa unor ordonanțe de urgență, pe care actualul Guvern interimar nu le poate emite, amenzile de circulație ar putea crește cu 60% începând de anul viitor și creșteri vor înregistra și indemnizațiile demnitarilor și a funcțiilor asimilate demnitarilor, printre care președintele și patriarhul – plafonate la început de an, vor intra în plată și pensiile speciale ale primarilor, suspendate la începutul acestui an și bugetarii vor primi bani în plus pentru norma de hrană, notează Digi24
În ultima zi din 2020 expiră plafonarea punctului de amendă la 145 de lei și doar un guvern cu puteri depline poate hotărî prelungirea măsurii.
Amenda maximă pe care o poate primi un şofer acum este de 2.900 de lei, adică 20 de puncte-amendă. Dacă nu va fi decisă o nouă plafonare, cuantumul maxim pe care îl poate plăti un conducător auto care a încălcat Codul Rutier se ridică la peste 4.400 de lei.
În lipsa unei Ordonanțe de Urgență, punctul de amendă va crește cu aproape 100 de lei de la 1 ianuarie. Și asta pentru că el reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.
Economiștii spun însă că Guvernul nu ar avea motive pentru a prelungi plafonarea punctului de amendă la 145 de lei.
Înghețarea punctului de amendă este o măsură populistă și nu ar fi motive reale pentru care chiar și un Cabinet votat de Parlament să decidă plafonarea amenzilor, la fel cum s-a întâmplat în ultimii trei ani.
„Ar trebui să crească odată cu majorarea salariului de la an la an. Din motive populiste, aș zice eu, a fost menținut punctul de amendă constant în ultimii trei ani și acum dacă i s-ar da drumul, ar însemna o creștere a amenzilor în general între 40 și 60%. Dar este normal ca acest lucru să se întâmple având în vedere că amenzile trebuie cumva legate de veniturile pe care le au românii”, spune economistul Dragoș Cabat.