Stiri din tulcea

Creștere bruscă a numărului de oferte pentru asigurări de locuințe în România

1 martie 2023
Creștere bruscă a numărului de oferte pentru asigurări de locuințe în România

Creștere bruscă a numărului de oferte pentru asigurări de locuințe în România

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) a anunțat că interesul românilor pentru asigurările de locuințe a crescut de trei ori în contextul cutremurului din Turcia și a seismelor atipice din zona Olteniei, notează economica.net.
Altfel spus, cutremurele i-au speriat pe români și firmele de asigurare sunt luate cu asalt pentru polițe de locuință.

Potrivit unei analize realizată de UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creștere de 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dar rămâne de văzut și câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în polițe de asigurare.

Paradoxal, deși cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pentru români, doar 20% dintre locuințe (1,8 milioane din cele 9,6 milioane de locuințe) sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, situație existentă la începutul acestui an.
Asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundație și alunecare de teren, până la limita de 20.000 EUR sau 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției.

În plus, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă, ce oferă un nivel suplimentar de protecție, acoperind în plus și riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul.

Potrivit președintelui Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), Alexandru CIUNCAN, asigurările nu previn producerea unor dezastre, dar pot oferi un sprijin financiar important iar creșterea interesului românilor față de asigurările de locuințe poate însemna un plus de reziliență pentru familii și pentru comunități în fața unor situații dificile.

(surse info, foto : economica.net, fb INCDFP)