Creștere a numărului de tentative de fraudă online prin intermediul unor articole inventate

29 septembrie 2023 | Actualitate
Creștere a numărului de tentative de fraudă online prin intermediul unor articole inventate

Creștere a numărului de tentative de fraudă online prin intermediul unor articole inventate

În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat o creștere notabilă a tentativelor de fraudă (phishing), care se propagă prin intermediul unor articole sponsorizate de diverse conturi din cadrul rețelelor sociale, metoda de atac bazându-se pe articole inventate în interiorul cărora se regăsesc siglele unor televiziuni de știri cunoscute de publicul din România.

Practic, atacatorii folosesc identitatea vizuală a mai multor celebrități din cadrul unor trusturi de media cunoscute, ori oameni de afaceri cu reputație , precum si a unor televiziuni, tocmai pentru a genera încredere în informația furnizată audienței, pentru ca astfel să poată păcăli utilizatorii să acceseze link-uri frauduloase, cu scopul de a colecta date personale, date de autentificare sau date financiare de la potențialele victime.

În postările identificate recent de DNSC, se poate observa tiparul prin care infractorii cibernetici le oferă potențialelor victime un scenariu senzațional plauzibil sau o ofertă greu de refuzat, mizând în același timp pe emoțiile și curiozitatea care i-ar face mai puțin vigilenți.

Într-unele dintre cazuri, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început. Spre exemplu, atacatorii au creat chiar reportaje false sub sigla Euronews ori Antena 3 care vin cu informații noi despre cum se pot face bani ușor și într-un timp foarte scurt, prin intermediul platformelor de tranzacționare de acțiuni RomTrading.

Ca de obicei, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat și un set de RECOMANDĂRI :

– Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
– Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
– Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
– Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.
– În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
– Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)
– Folosiți o soluție de securitate pe dispozitive, actualizată la zi;
– Actualizați frecvent sistemului de operare și programele/aplicațiile folosite;
– Puneți în aplicare autentificarea multi-factor pentru conturile folosite, iar acolo unde nu este posibil, folosiți parole unice, puternice și complexe

(surse : fb DNSC.RO, dnsc.ro)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT