Stiri din tulcea

Creștere a numărului de joburi noi în HoReCa și turism, dar interesul candidaților este temperat

27 martie 2024
Creștere a numărului de joburi noi în HoReCa și turism, dar interesul candidaților este temperat

Creștere a numărului de joburi noi în HoReCa și turism, dar interesul candidaților este temperat

Turismul și HoReCa se numără printre domeniile cu cele mai multe joburi noi scoase în piață în această perioadă, în condițiile în care angajatorii, atât cei din România, cât și cei din străinătate, au început să se pregătească pentru vârful de activitate din sezonul cald, dar interesul candidaților se menține temperat, la acest lucru contribuind și salariile mici pe care cele două domenii le oferă, conform unui material eJobs primit la redacție.

Mai exact, 70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, 3.700 de lei fiind media netă lunară în turism și 3.800 în HoReCa, după cum arată datele Salario, comparatorul de salarii marca eJobs.

Cei mai mulți angajați din turism și HoReCa ( aproape 37%) câștigă salarii cuprinse între 1.900 de lei și 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 și 4.500 de lei.
În același timp, 22,1% obțin venituri cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 și 10.000 de lei pe lună și doar 2%, ajung să depășească suma de 10.000 de lei lunar.

Astfel, turismul și HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecții, saloane de înfrumusețare și sport / wellness.

Totusi un agent de turism care câștigă în medie 3.300 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario de către specialiștii care activează în domeniu, poate să-și dubleze salariul în perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, deoarece se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță.
În plus, agenții de turism pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță.

(surse info, foto : comunicat de presă eJobs, arhiva RD)