Crater de 1,5 m adâncime produs de o dronă, descoperit în zona localității Grindu

14 decembrie 2023 | Eveniment
Crater de 1,5 m adâncime produs de o dronă, descoperit în zona localității Grindu

Crater de 1,5 m adâncime produs de o dronă, descoperit în zona localității Grindu

În contextul atacurilor cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, începute ieri seară și continunate și în nopatea de 13/14 decembrie 2023 de forțele ruse în proximitatea graniței dintre Ucraina și România, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu (județul Tulcea), conform unui comunicat de presă emis azi de Ministerul Apărării Naționale.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național și în baza informațiilor din teren, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu.

Potrivit sursei, au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.
Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. 

În ceea ce privește mesajele RO-Alert transmise locuitorilor din zone din județele Tulcea și Galați, primul mesaj a fost emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la ora 22.45, iar starea de alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

(surse info, foto : comunicat de presă MApN, fb mapn.ro)

Alte Articole

Duminică, la Tulcea, va începe Săptămâna Interetnică 2024

Duminică, la Tulcea, va începe Săptămâna Interetnică 2024

19 iulie 2024

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Săptămâna Interetnică, eveniment organizat de Asociația Centrul European pentru Diversitate - EUdivers, în cadrul unui proiect finanțat de Primăria Tulcea, va începe în data…

CISTESTE MAI MULT
S-a lansat aplicația TU ȘI TULCEA

S-a lansat aplicația TU ȘI TULCEA

11 iulie 2024

După ce, la finalul lunii aprilie, a fost lansat noul brand turistic local, conceput și coordonat de OMD (Organizația de Managament al Destinației) Municipiul Tulcea și intitulat „Tu și Tulcea”,…

CISTESTE MAI MULT