Stiri din tulcea

Consilier local tulcean aflat pe lista publicată azi de Agenţia Naţională de Integritate

13 aprilie 2023
Consilier local tulcean aflat pe lista publicată azi de Agenţia Naţională de Integritate

Consilier local tulcean aflat pe lista publicată azi de Agenţia Naţională de Integritate

Printre cei 14 aleşi locali în cazul cărora Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, se află și un consilier local tulcean, conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), emis azi, 13 aprilie 2023.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Ionel Trişcă, consilier local în Grindu, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Mai exact, în exercitarea atribuţiilor de consilier local, acesta a luat parte la deliberarea şi adoptarea unor Hotărâri ale Consiliului Local al comunei Grindu ce au produs un folos patrimonial pentru o asociaţie în cadrul căreia acesta are calitatea de membru fondator, respectiv pentru o societate în cadrul căreia obţine venituri în calitate de salariat.

Tot pe lista publicată azi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), se află și 2 aleși din județele vecine Constanța și Galați.

Linica Stan, consilier local în Mangalia a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale CL prin care au fost alocate sume de bani din bugetul local către o asociaţie de utilitate publică. Printre membrii fondatori ai acestei asociaţii se află şi o organizaţie al cărei preşedinte este chiar ea, precum şi o societate la care soţul şi fiul acesteia deţin calitatea de unic asociat şi administrator. Prin adoptarea acestor hotărâri s-a creat un avantaj patrimonial pentru aceste două entităţi.

Dumitru Vintilă, primar al comunei Drăguşeni, judeţul Galaţi, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai 2018 – 08 mai 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de primar şi o funcţie contractuală în cadrul Primăriei Comunei Drăguşeni.

De asemenea, primarul a semnat acte administrative aferente unui proiect derulat de Primăria Drăguşeni, în cadrul căruia a deţinut o funcţie contractuală în perioada 10 mai 2018 – 8 mai 2021, producând un folos material pentru sine, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit sursei, „persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, dar Dumitru Vintilă nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

(sursă info și foto : comunicat ANI – 13. 04. 2023)