Concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei centrale din municipiu

3 iulie 2024 | Actualitate
Concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei centrale din municipiu

Concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei centrale din municipiu

Municipiul Tulcea se alătură unor orașe ca Cluj-Napoca, Sibiu sau Brașov și, prin Direcția Arhitect Șef, a inițiat un demers de anvergură pentru restructurarea spațiului urban al zonei centrale care cuprinde Piața Mircea cel Bătrân, strada Unirii, zona Trei Fântâni și cele două areale istorice păstrate de-a lungul străzii Progresului, după cum a anunțat Primăria Tulcea.

Este vorba despre un concurs internațional de soluții organizat prin intermediul Ordinului Arhitecților din România (OAR), o premieră în Tulcea.

Primăriile altor municipii din țară au demonstrat, deja, faptul că această abordare este calea cea mai sigură spre implementarea celor mai bune proiecte, în urma unui proces transparent, adresat celor mai buni profesioniști din domeniu, a menționat administrația locală care a publicat și o listă cu exemple de Concursuri de Soluții OAR finalizate, printre proiectele realizate aflându-se Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, Amenajarea urbană Strada Kogalniceanu (Cluj-Napoca), Regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin (Sibiu) și Piața Sfatului (Brașov).

Primaria Bv Pta Sfatului reamenajata in 2023

Spre deosebire de alte tipuri de concursuri de arhitectură, Concursul de soluții, ce selecționează, pe baza unui juriu profesionist, cel mai bun proiect, are rol de achiziție publică și conduce direct către implementarea soluției câștigătoare.

OAR.archi concurs regenerare urbana

Concursul duce la semnarea contractului de proiectare cu echipa câștigătoare, care realizează efectiv toată proiectarea și etapele ei.

Potrivit sursei, la finalul lunii aprilie a avut loc semnarea contractului de organizare cu Ordinul Arhitecților din România- secțiunea concursuri, astfel Primăria Municipiului Tulcea va lansa în luna septembrie a acestui an, primul concurs internațional de soluții pentru zona urbană cea mai importantă a orașului.

Se așteaptă cele mai bune soluții de la specialiștii participanți, prin abordarea zonei din perspectiva intervențiilor arhitecturale, urbanistice și peisagistice, pornind de la următoarele cerințe generale:
– Extinderea zonei verzi din Piața Mircea cel Bătrân prin amenajarea unei păduri urbane;
– Reorganizarea spațiului dedicat manifestărilor publice prin repoziționarea scenei;
– Crearea unei zone de esplanadă pietonală care va uni piața cu faleza Dunării;
– Transformarea străzii Unirii într-un pietonal activ, susținut de activități de alimentație publică în zonele comerciale existente;
– Soluții pentru amenajarea parterelor imobilelor existente de pe traseul pietonal;
– Conectarea pietonalului cu zonele istorice prin funcțiuni complementare care să recupereze patrimoniu arhitectural existent;
– Reorganizarea zonelor de parcare în susținerea unei zone pietonale extinse;
– Revenirea la denumirile inițiale ale străzilor Sf. Nicolae (astăzi Str. Progresului) și Str. Regina Elisabeta (astăzi Str. Unirii).

Toate aceste prime idei precum și altele primite de la cetățeni, vor fi validate prin consultare publică în perioada de organizare a concursului.

(surse info, foto : fb primariatulcea, oar.archi, fb primariabrasov)

Alte Articole

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

Două incendii de vegetație și gospodării în pericol, azi, în județul Tulcea

19 iulie 2024

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui incendiu la vegetație…

CISTESTE MAI MULT
Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

Avocatul Poporului și Avocatul Copilului – întâlnirile programate pentru lunile iulie și august 2024

19 iulie 2024

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului și Avocatul Copilului - Biroul Teritorial Constanța, vor fi prezenți în Tulcea, pentru a acorda audiențe cetățenilor și pentru a primi petiții, în zilele de 31…

CISTESTE MAI MULT