Comercianții obligați să afișeze cel mai mic preț din ultimele 30 de zile

23 martie 2021 | Economie
Comercianții obligați să afișeze cel mai mic preț din ultimele 30 de zile

Comercianții obligați să afișeze cel mai mic preț din ultimele 30 de zile

Pentru a ne alinia imperativelor europene, de la anul, comercianții vor fi obligați să afișeze la raft, pe lângă reducere, cel mai mic preț practicat pentru produsul redus în ultimele 30 de zile, potrivit unui proiect de act normativ recent propus de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Nerespectarea noilor reguli va atrage amenzi de până la 40.000 de lei, pe care firmele nu le vor putea plăti la jumătate.

Proiectul de HG de la ANPC urmează să transpună în legislația noastră, mai exact, în HG nr. 947/2000, prevederile Directivei (UE) 2019/2161 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019. Potrivit proiectului, noile reguli vor intra în vigoare pe 28 noiembrie 2021, dar se vor aplica efectiv abia din 28 mai 2022.

În primul rând, comercianții vor fi obligați să afișeze, în anunțul/notificarea de reducere, care a fost prețul anterior aplicat înaintea reducerii de preț, dar nu orice preț anterior, ci cel mai scăzut practicat în ultimele 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț notificate.

„Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 dezile înainte de data aplicării reducerii de preț”, prevede, mai exact, proiectul de HG.

Practic, asta ar însemna că, dacă, la un anumit produs, comerciantul vrea să arate azi la raft o reducere de 20%, trebuie să arate care a fost cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Să zicem că produsul respectiv a avut, în ultimele 30 de zile, trei valori diferite de preț: 120 de lei, 112 lei și 145 de lei – exact în această ordine, toate acestea înainte de aplicarea reducerii pe care vrea să o acorde azi, de 20%. Comerciantul va fi obligat prin noile reguli să arate că respectivul produs a costat în ultimele 30 de zile 112 lei, chiar dacă nu aceasta e valoarea de la care pornește acesta pentru a aplica reducerea, pentru că ultima valoare de la raft era de 145 de lei.

Imperativul adus de noile reguli e lesne de înțeles: adesea, consumatorul este indus în eroare în mod voit de comerciant, care îi prezintă o reducere „fabuloasă”, când, de fapt, produsul respectiv a costat și mai puțin decât prețul de la care se face reducerea, în ultimele 30 de zile.

Desigur, în cazul bunurilor care se perimă sau deteriorează repede, intervalul de referință nu mai e de 30 de zile, ci de zece. „În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț”, mai prevede proiectul.

De asemenea, mai prevede proiectul de HG de la ANPC, dacă comerciantul face reduceri succesive de preț, treptat, prețul anterior este acela de dinaintea aplicării primei reduceri de preț – firește, același interval de 30 de zile: „Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”.

În fine, proiectul va mai aduce și o amendă pentru nerespectarea noilor prevederi: de la 4.000 la 40.000 de lei. Dacă comparăm cu actualele amenzi din HG, acestea sunt cu mult mai mari. Și actualele amenzi însă, aplicate pentru nerespectarea celorlalte cerințe referitoare la afișarea prețurilor din această HG, vor crește însă, ca urmare a acestui proiect: de la 500-2.500 de lei, ele vor ajunge la intervalul 1.000 – 4.000 de lei.

Foarte important, totodată, e că aceste amenzi nu vor mai putea fi plătite la jumătate în 15 zile – proiectul de HG va înlătura expres de la aplicare articolul 28 din Ordonanța privind regimul contravențiilor.

Inspectorilor ANPC li se vor impune însă anumite criterii pentru stabilirea amenzilor (chiar dacă se vor putea folosi și alte aspecte în apreciere), criterii care acum nu sunt prevăzute de hotărâre:

natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării;
orice acțiune întreprinsă de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumator;
orice încălcare anterioară săvârșită de comerciant;
beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de comerciant datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;
sancțiunile aplicate comerciantului pentru aceeași încălcare în alte state membre, în cazurile transfrontaliere în care sunt disponibile informații cu privire la astfel de sancțiuni printr-un mecanism european;
orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului.
Atenție! Proiectul de HG este momentan doar în dezbatere publică la ANPC, el trebuind să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
sursa:avocatnet.ro

Alte Articole

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

Angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei aduce stimulente și în acest an

18 iunie 2024

Firmele care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj…

CISTESTE MAI MULT
A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

A început o nouă ediție Tezaur, cu o nouă facilitate

10 iunie 2024

  Începând de azi, 10 iunie, românii care vor să economisească pot cumpăra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6%, respectiv…

CISTESTE MAI MULT