CNCD: Interzicerea accesului într-un magazin pentru refuzul purtării măștii din motive medicale nu este discriminare

20 mai 2021 | Sanatate
CNCD: Interzicerea accesului într-un magazin pentru refuzul purtării măștii din motive medicale nu este discriminare

CNCD: Interzicerea accesului într-un magazin pentru refuzul purtării măștii din motive medicale nu este discriminare

Cei cărora li se interzice accesul într-un spațiu comercial închis pentru că nu poartă masca de protecție nu sunt discriminați, chiar dacă persoanele respective dețin o adeverință medicală care îi scutește de portul măștii, a stabilit recent Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

După cum apare în Hotărârea CNCD 318/2021, o persoană a reclamat faptul că, deși avea o adeverinţă medicală care îl excepta de la purtarea măștii de protecție, i s-a refuzat accesul într-un magazin din Arad. Mai exact, agentul de pază i-a transmis că adeverința deținută nu este valabilă și nu i-a permis persoanei accesul în magazin.

Adeverința medicală fusese emisă de medicul de familie și atesta că “se recomandă scutire medicală de la purtarea măști de protecție, pentru a-i servi la dosar”, într-o primă versiune a documentului, și că „se recomandă scutirea purtării de mască pe nas și gură, pentru a-i servi la serviciul control poliție și la locul de muncă”, într-o a doua variantă, obținută chiar în ziua incidentului.

În aceste condiții, persoana ce nu a putut intra în magazin a sesizat CNCD, considerând că a fost discriminată și pusă „într-o situaţie umilitoare, față de alte persoane”. În plus, persoana susţinea că a intrat în același magazin cu câteva săptămâni înainte și nu a întâmpinat astfel de probleme.

Analiza pe care a făcut-o CNCD pentru a spune dacă era vorba despre o discriminare sau nu trebuia să stabilească “dacă prin tratamentul aplicat petentului i s-a încălcat un drept recunoscut de lege, în baza unui criteriu interzis, fără o justificare obiectivă, comparativ cu alte persoane aflate pe poziţie de egalitate”, după cum apare în motivarea hotărârii.

Datele luate în calcul de CNCD sunt următoarele:
în contextul epidemiologic actual, autoritățile au stabilit mai multe măsuri de sănătate publică, inclusiv purtarea obligatorie a măștii de protecție și recomandarea de distanțare fizică;
persoana care voia să intre în magazin avea o adeverință, primită de la medicul de familie, în care se recomandă scutirea de la portul măștii; și că, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății (MS) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 874/81/2020, sunt stabilite mai multe excepții de la portul obligatoriu al măștii, printre care și una pentru cei ce suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.
Pe de altă parte, în motivarea deciziei, CNCD a luat în calcul faptul că adeverința emisă de medicul de familie conține doar o recomandare, iar scopul emiterii ei era, în cea de-a doua variantă, de a fi folosită la controalele făcute de polițiști sau la locul de muncă, nicidecum pentru intrarea în magazine.

De asemenea, adeverința nu a fost emisă, așa cum stabilește Ordinul MS și MAI nr. 874/81/2020, de medicul de medicina muncii, în urma unei evaluări a riscului, ci de către cel de familie. Mai multe detalii despre excepțiile de la portul măștii și despre faptul că doar medicul de medicina muncii poate scuti o persoană de purtarea măștii faciale se pot găsi în acest material.

De aceea, CNCD “constată că aceste adeverințe medicale au un regim special, ele servesc în anumite împrejurări, acestea neavând caracter general și neputând fi folosite într-un magazin retail aglomerat, în care este aproape imposibil să păstrezi distanța recomandată de lege”.

Prin urmare, “aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale discriminării, măsura este justificată de evoluția pandemiei și se aplică tuturor, angajați, clienți și vizitatori”, a concluzionat CNCD.

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT