Club de robotică, deschis și pentru refugiați ucraineni, la Biblioteca Județeană Tulcea

25 noiembrie 2022 | Educatie
Club de robotică, deschis și pentru refugiați ucraineni, la Biblioteca Județeană Tulcea

Club de robotică, deschis și pentru refugiați ucraineni, la Biblioteca Județeană Tulcea

În această duminică, de la ora 11.00, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea va avea loc deschiderea Clubului de robotică, organizat în parteneriat cu Fundația „Noi Orizonturi”, alături de Asociația „Comunitățile Viitorului” și cu sprijin financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Commmittee), conform unui comunicat de presă al Bibliotecii Județene din municipiu, primit azi la redacție.

Evenimentul are loc ca urmare a lansării, în această toamnă, a proiectului „Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”, prin care cele trei organizații și-au propus să ajute bibliotecile să pregătească și să organizeze activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiați din Ucraina.

Astfel, bibliotecile, ca și Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, pot oferi refugiaților sprijin și un spațiu sigur unde pot desfășura activități, precum : Clubul de Inițiativă Comunitară IMPACT, folosind învățarea prin experiență și Service Learning, un club de robotică și coding și cursuri de limba română.

În plus, prin acest proiect, Fundația „Noi Orizonturi”, alături de Asociația „Comunitățile Viitorului”, ajută bibliotecile să se ocupe de managementul voluntarilor și lucrul cu refugiați și să folosească instrumente digitale în activitățile de învățare și voluntariat, în contextul în care, tot mai multe familii ce au plecat din Ucraina decid să-şi prelungească şederea în România odată cu degradarea situației din țara lor.

De la începutul războiului, în România au sosit peste 1 milion de oameni, iar peste 80.000 sunt înregistrați în țara noastră.
Guvernul României, societatea civilă, O.N.U. și organizațiile internaționale continuă să răspundă la nevoile lor pe termen mediu și lung, atât la frontieră, cât și în zonele unde s-au stabilit aceștia.

Cu sprijinul Comitetului Internațional de Salvare (I.R.C.), Fundația „Noi Orizonturi” și Asociația „Comunitățile Viitorului” vor ajuta din punct de vedere material, financiar și uman pe toată durata proiectului atât pentru organizarea activităților din cadrul Clubului IMPACT, clubului de robotică și coding, cursuri de limba română și alte activități punctuale, cât și pentru amenajarea unui spațiu pentru desfășurarea acestor activități.

* Fundația „Noi Orizonturi” are un istoric de peste 20 ani în educația pentru transformare. 20ani în care a format 1.000 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România și a sprijinit înființarea altor 150 de cluburi la nivel internațional.
*Asociația „Comunitățile Viitorului” este o organizație tânără în a cărei echipă sunt oameni cu peste 15 ani de experiență de lucru cu bibliotecile la nivel național și internațional. Aceștia au fost implicați în dezvoltarea primei rețele de bibliotecari din România și în acordarea de consultanță și suport pentru extinderea rolului bibliotecilor în cadrul comunităților locale, inclusiv a programelor dedicate dezvoltării abilităților digitale pentru copii și tineri.
*Comitetul Internațional de Salvare (I.R.C.) este o organizație non-profit care ajută persoanele afectate de crize umanitare pentru a supraviețui, a-și recupera și a-și reconstrui viața. Creează un impact de durată oferind îngrijiri medicale, ajutând copiii să învețe și împuternicind indivizii și comunitățile lor să devină autonome, cu focusul pe nevoile femeilor și fetelor.

(sursă info și foto : comunicat de presă Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea)

Alte Articole

Un minim de 300 de lei / lună pentru elevii bursieri în anul școlar 2024-2025

Un minim de 300 de lei / lună pentru elevii bursieri în anul școlar 2024-2025

17 iulie 2024

Printr-un ordin apărut la începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației (ME) a stabilit o nouă metodologie de acordare a burselor, ce se va aplica din anul școlar 2024-2025 și care conține…

CISTESTE MAI MULT
Insucces și pierderi la nivel de promoție – 49,72% în județul Tulcea

Insucces și pierderi la nivel de promoție – 49,72% în județul Tulcea

15 iulie 2024

Organizația Salvați Copiii România trage un nou semnal de alarmă legat de „copiii pierduți până la examene”, adică acei copii care nu au promovat sau care nici nu au ajuns…

CISTESTE MAI MULT