Clădirile care vor găzdui Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 sunt gata

22 decembrie 2023 | Actualitate
Clădirile care vor găzdui Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 sunt gata

Clădirile care vor găzdui Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 sunt gata

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a anunțat azi finalizarea și recepția clădirilor care vor găzdui Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 (Delta Dunării), satul în care s-a născut legendarul nostru sportiv, dar și faptul că deschiderea muzeului pentru public va avea loc în luna mai 2024, odată cu noul sezon turistic.

Muzeul nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci și un portal deschis către natură, un laborator și un conector la lumea creativă, prin care tradiția locală va fi păstrată, explorată și valorificată ca o resursă contemporană de dezvoltare.

Tradițiile și obiceiurile pot fi păstrate și integrate în viața modernă, oferind locuitorilor Deltei șansa de a le utiliza în obținerea de surse alternative de venit, pe toată durata anulu,

scrie în comunicatul de presă transmis redacției de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Potrivit sursei, muzeul va reprezenta un adevărat centru de inovare comunitară, ale cărui activități se vor baza pe recuperarea și reinterpretarea normelor sociale specifice arealului deltaic, în contextul Centrului de Cultură Tradițională Ivan Patzaichin, beneficiarul proiectului de finanțare (Cod SMIS 152165 RO), ce își propune să prezinte atât locuitorilor, cât și vizitatorilor, modalități prin care Delta se poate dezvolta sustenabil, încurajându-i pe tinerii din Delta să nu își mai dorească să părăsească zona.

În ceea ce privește clădirile muzeului, acestea au fost realizate integral din lemn și materiale locale, stuf și lut, ce integrează părți din casa în care au locuit părinții lui Ivan după inundațiile din 1970.

Pentru izolarea clădirilor a fost folosită, pentru prima dată în Deltă, termoizolație din cânepă – un proces inovativ ce recuperează și valorifică superior o plantă tradițională pentru România, cu multiple utilizări, în mare parte astăzi uitate.

Observatorul-Muzeu, cu o înălțime de 18 m, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură din lemn din județul Tulcea și va găzdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii câștigate de Ivan în timpul activității sale de sportiv).

În etajele superioare este desfășurată pe verticală o instalație artistică multimedia ce prezintă parcursul vieții lui Ivan, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor și mentor, până la cea de antreprenor social.

În clădirea adiacentă vor avea loc activități culturale ale diferitelor organizații locale, precum și întâlniri ale stakeholderilor din Deltă (organizații nonguvernamentale, operatori din turism, autorități locale), tabere de vară și rezidențe pentru artiști.

Ansamblul va dispune de un spațiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri și un atelier de reparat și întreținere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare și punct de încărcare biciclete și motoare de bărci electrice, propunându-și să devină primul prosumator din Mila 23.

Acest spațiu va fi un hub esențial pentru turismul sustenabil și un punct de referință pentru remodelarea turismului în Deltă, aflându-se pe primul „traseu de turism lent” inițiat în cadrul unei inițiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării.

Echiparea Muzeului va avea loc în perioada imediat următoare.

Muzeul este realizat la inițiativa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și va fi administrat de aceasta.

Investiția are valoarea totală de 3,6 milioane lei și a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 2,376 milioane lei acordată prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2022, Măsura III.3 – punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității.

(sursă info și foto : comunicat de presă Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23)

Alte Articole

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

23 iulie 2024

  Pornind de la un caz concret, ce a avut loc ieri, 22 iulie, când a fost semnalat pericolul desprinderii unei porțiuni din aticul unui bloc situat pe strada Mihail…

CISTESTE MAI MULT
Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

22 iulie 2024

După ce, în luna aprilie a acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea a emis 2 avize de mediu pentru parcuri eoliene, săptămâna trecută, agenția tulceană a emis alte…

CISTESTE MAI MULT