Stiri din tulcea

Ciucă: Va intra în vigoare o nouă schemă de sprijin pentru facturile de energie ale populației

11 ianuarie 2022
Ciucă: Va intra în vigoare o nouă schemă de sprijin pentru facturile de energie ale populației

Ciucă: Va intra în vigoare o nouă schemă de sprijin pentru facturile de energie ale populației

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de la 1 aprilie, va intra în vigoare o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici care consumă cel mult 300 kWh pe lună. Anunțul a fost făcut într-o transmisiune live pe pagina de socializare a Guvernului României. Așadar, Guvernul va prelungi schema de protecție pentru populație.

Am convocat azi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejarea populației și a întreprinderilor de efectul creșterii prețului la energie.

Românii au nevoie de garanții cu privire la corectitudinea facturării energiei electrice și gaze naturale.

În același timp sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea preșurilor la energie.

Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români.

Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor, consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate! Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități!

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi.

Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință.

Vom prezenta toate aceste măsuri în următoarea ședință a coaliției.

a declarat premierul Nicolae Ciucă.