Ciucă: Se pot aduce mai multe bacuri pentru a creşte ritmul de trecere a refugiaţilor la Isaccea

16 martie 2022 | Actualitate
Ciucă: Se pot aduce mai multe bacuri pentru a creşte ritmul de trecere a refugiaţilor la Isaccea

Ciucă: Se pot aduce mai multe bacuri pentru a creşte ritmul de trecere a refugiaţilor la Isaccea

Premierul României, Nicolae Ciucă, a efectuat ieri o vizită de lucru în Punctul de Trecere al Frontierei Isaccea din județul Tulcea. Din delegație au făcut parte Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, Raed Arafat, Secretarul de Stat în MAI și șef al DSU, Radu Cristian – Primadjunct al Inspectorului General al IGSU, Alexandru Dan Munteanu, Prefectul Județului Tulcea, Nicolae Topoleanu, Subprefectul Județului Tulcea, Horia Teodorescu, Președintele Consiliului Județean Tulcea, dar și Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.

2022 03 15 19.07.35 IMG 2481

Ar putea fi o imagine cu 9 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare

Autorităţile române sunt pregătite să mărească numărul de bacuri la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea pentru a asigura un ritm mai mare de trecere a refugiaţilor care vin Ucraina, a declarat, în urma vizitei premierul Nicolae Ciucă.

Există date pe care le-am aflat de la cetăţenii ucraineni că dincolo de graniţă există mai mulţi ucraineni care aşteaptă să părăsească ţara şi atunci am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport în momentul în care numărul ar creşte.

Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare şi am aflat de la Ministerul Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi pot fi puse la dispoziţie mai multe bacuri prin care să se asigure un ritm mai mare de trecere. (…) Cu certitudine putem să facem asta…

Este clar că s-a dobândit o experienţă, pentru că nu am avut această experienţă până acum şi, de asemenea, este foarte clar că există potenţial în continuare ca să putem să fim pregătiţi pentru ceea ce poate să însemne un număr mai mare de refugiaţi.

Am discutat cu ministrul de Interne, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu toţi cei care gestionează activitatea în punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, cu autorităţile locale, atât din localitatea Isaccea, cât şi de la Tulcea, din judeţ – preşedintele Consiliului judeţean, prefectul.

Există o serie întreagă de activităţi pe care trebuie să le coordonăm mai bine şi am discutat măsurile care pot fi luate imediat în sensul în care se constată un flux mai mare.

Autorităţile locale se simt oarecum depăşite în capacitatea de a le gestiona şi, în felul acesta, am discutat la nivelul Ministerului de Interne să poată să intervină în tot ceea ce înseamnă partea de sprijin şi coordonare

Premierul a fost întrebat de un jurnalist străin dacă există sprijin de la Uniunea Europeană prin România pentru refugiaţii ucraineni.

Am avut întâlniri şi discuţii la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, doamna von der Leyen, am avut întâlniri la nivelul comisarului pentru Afaceri interne, am avut întâlniri cu mai mulţi oficiali de la nivelul Uniunii Europene şi există, deja, mecanisme care erau dinainte stabilite, vă dau un exemplu, Mecanismul RESCUE. De asemenea, există disponibilitate, astfel încât, toate cheltuielile care sunt realizate de ţările de la graniţa cu Ucraina şi, în acest moment, asigură un efort, atât material, cât şi bugetar, să poată să primească decontările pentru toate cheltuielile efectuate

a precizat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a ținut să mulţumească tuturor reprezentanţilor autorităţilor şi ai societăţii civile din județul Tulcea implicaţi în acest efort de ajutorare a ucrainenilor fugiți din calea războiului.

Baza de Operații construită în Vama Isaccea, dar și fluxul persoanelor ce tranzitează Punctul de Trecere al Frontierei Isaccea a fost prezentată delegației premierului Nicolaie Ciucă de către colonelul Daniel Petrov, Inspectorul Șef al ISU Delta Tulcea.

2022 03 15 19.35.38 IMG 2471 2022 03 15 20.01.32 IMG 2449

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane şi persoane în picioare

S-a putut observa în timp real tranzitul persoanelor și modul în care acestora le sunt procesate documentele dar și implicarea voluntarilor SMURD, al Crucii Roșii Române și al ONG-urilor prezente.

Conform unui comunicat al IGPF, marţi, în interval de 24 de ore, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.427 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 3,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 6.259 cetăţeni ucraineni (creştere cu 23%). De la declanşarea acestei crize, până la data de 15 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 440.998 cetăţeni ucraineni.

(Sursă info și foto: agerpres.ro, Facebook Lucian Bode, Guvernul României, ISU Delta Tulcea)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT