Cetatea romano-bizantină de la Nufăru va fi „prezentă” într-o expoziție-premiera la Muzeul Naţional de Istorie a României

4 mai 2022 | Turism
Cetatea romano-bizantină de la Nufăru va fi „prezentă” într-o expoziție-premiera la Muzeul Naţional de Istorie a României

Cetatea romano-bizantină de la Nufăru va fi „prezentă” într-o expoziție-premiera la Muzeul Naţional de Istorie a României

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate (1972 -2022), Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează în această lună, o serie de evenimente culturale printre care și expoziţia „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” iar unul din cele 2 situri reprezentative alese este : cetatea romano-bizantină de la Nufăru (judeţul Tulcea),  situată în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde se păstrează (încă) peisaje arheologice cu totul deosebite, conform comunicatului MNIR emis azi.

Vernisajul expoziţiei,  parte a proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” („Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”), va avea loc pe data de 12 mai și potrivit organizatorilor, ea reprezintă o premieră pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, fiind pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR – realitate virtuală şi AR – realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic. 

Startul evenimentelor culturale din această lună s-a dat azi, 4 mai, odată cu invitația adresată celor mai mici vizitatori :

În perioada 4 -7 mai, îi așteptăm cu drag la muzeu pe cei mai mici dintre vizitatorii noștri pentru a sărbători împreună 50 de ani de la deschiderea oficială a MNIR prin intermediul discuțiilor, jocurilor și activităților practice.
Aceștia vor putea să descopere povestea „Gânditorului” de la Cernavodă, renumita statuetă preistorică, simbol al MNIR, în cadrul a două tipuri de ateliere educative și de creație – „Descoperă povestea Gânditorului!” și „Povestea Gânditorului, în benzi desenate”.

Începând de vineri, 6 mai, publicul este invitat să descopere, prin intermediul proiectului virtual „MNIR 50”, o serie de informaţii privind istoria muzeului de-a lungul celor 50 de ani de existenţă :

Invităm publicul să descopere – prin intermediul proiectului virtual „MNIR 50”, disponibil începând cu data de 6 mai, pe site-ul muzeului https://www.mnir.ro/, – o serie de informații privind istoria muzeului, dar și a clădirii care îl adăpoștește, documente referitoare la înființarea instituției, fotografii de arhivă și afișe ale evenimentelor pe care muzeul le-a organizat sau la care a participat în cei 50 de ani de existență. Propunem, de asemenea, o incursiune virtuală în colecțiile muzeului, pentru a (re)descoperi proiectele noastre on-line, precum și o călătorie inedită prin 50 de castre identificate pe frontierele romane din România. 
Printre evenimente va fi cu siguranță și „Noaptea Muzeelor” din data de 14 mai, ce va fi celebrată cu reconstituiri istorico-militare, ateliere educative şi momente artistice.
Alte activități dedicate împlinirii a 50 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului Național de Istorie a României vor fi deschiderea micro-expoziției care-l omagiază pe Ion Heliade Rădulescu, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la naștere și 150 de ani de la moartea acestuia și
inaugurarea expoziției „De la diligență la clasor” care prezintă lumea fascinantă a timbrelor, de la povestea primelor mărci poștale, până la pasiunea unor întregi generații.

 

( sursa info & foto: www.mnir.ro)

 

Alte Articole

Mirifica Delta Dunarii

Mirifica Delta Dunarii

30 mai 2024

Cu siguranta Delta Dunarii este un loc la care te-ai gandit sa ajungi cel putin o data in viata si sa te bucuri de liniste si relaxare in locuri unice…

CISTESTE MAI MULT
Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

24 mai 2024

  Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, aflat la Mila 23, locul de naștere al marelui nostru campion la canoe (perioada 1967 – 1984), este deschis pentru public,…

CISTESTE MAI MULT