Stiri din tulcea

Certificatul RAR Auto Pass se va emite de la 1 decembrie 2024

8 februarie 2024
Certificatul RAR Auto Pass se va emite de la 1 decembrie 2024

Certificatul RAR Auto Pass se va emite de la 1 decembrie 2024

Registrul Auto Român (RAR) va emite certificatul ”RAR Auto Pass”, deținătorilor de autovehicule care vând un autovehicul, din prima zi a lunii decembrie 2024 și va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului în momentul tranzacției, conform legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, potrivit informării de presă RAR transmisă redacției.

RAR d certif RAR Auto pass

Documentul se adresează mașinilor deja înmatriculate în România și va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

Certificatul RAR Auto Pass va costa în jur de 50 de lei.

”RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță.”
a declarat Mihai Alecu – Director General, Registrul Auto Român.

Aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) la sfârșitul lunii mai 2024 și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass. (serviceuri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producatorii de vehicule rutiere).

Potrivit sursei, pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este însă nevoie de minimum 6 luni și de aceea Certificatul RAR Auto Pass va putea fi eliberat începând cu 1 decembrie 2024.

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,).

În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

Registrul Auto Român a menționat că nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR pentru a obține certificatul ”RAR Auto Pass”.

(sursă info, foto : informare de presă RAR, fb RegistrulAuto)