Stiri din tulcea

Ceremonial militar și religios, dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, în Piața Civică din Tulcea

24 ianuarie 2022
Ceremonial militar și religios, dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, în Piața Civică din Tulcea

Ceremonial militar și religios, dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, în Piața Civică din Tulcea

Ceremonia dedicată Unirii Principatelor Române a avut loc astăzi în Piața Civică din Tulcea de la ora 10.00, în prezența oficialităților militare și a reprezentanților autorităților locale.
La ceremonialul militar și religios dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut în istorie drept „Mica Unire“, au participat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni a participat, alături de primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie și de subprefectul cu atribuții de prefect, Nicolae Topoleanu.
 mica unire 24 ianuarie 2022 tulceamica unire 24 ianuarie 2022 tulcea 2mica unire 24 ianuarie 2022 tulcea 4mica unire 24 ianuarie 2022 tulcea 5mica unire 24 ianuarie 2022 tulcea 6mica unire 24 ianuarie 2022 tulcea 7
În urmă cu 163 de ani, românii au făcut un pas important în devenirea României moderne, prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza atât în Moldova (la data de 5 ianuarie), cât și în Țara Românească (la data de 24 ianuarie). Se configura, încă din 1859, posibilitatea înfăptuirii unui ideal străvechi al neamului românesc, acela al unității și independenței naționale.
Unirea Principatelor Române, respectiv de alipirea Dobrogei (în urma Războiului de Independență) au fost elementele premergătoare celui mai relevant moment istoric din construcția României moderne: 1 decembrie 1918, Marea Unire.
Astăzi, suntem prezenți aici, în Piața Tricolorului din municipiul Tulcea, pentru a ne exprima respectul pentru cei care au contribuit, prin activitatea lor, la crearea identității naționale.
Din păcate, actualul context pandemic ne refuză posibilitatea de a ne strânge mâinile unii altora, în tradiționala Horă a Unirii, dar important este să fim împreună, să ne mândrim împreună cu valorile acestei țări și să simțim, cu toții, românește.
Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să fim uniți în cuget și în simțiri, să înțelegem, cu toții, că neamul românesc este caracterizat de tenacitate și că poate merge mai departe, indiferent de încercările la care este supus.
Pentru că, așa cum istoria ne-a demonstrat în repetate rânduri, uniți suntem mai puternici!
La mulți ani, dragi tulceni! La mulți ani, dragi români!
a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.
Sărbătorirea evenimentului va continua printr-un program pregătit de Primaria Municipiului Tulcea și Consiliul Judetean Tulcea. 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟒.𝟑𝟎, 𝐩𝐞 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐂𝐢𝐯𝐢𝐜𝐚̆, 𝐯𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜 𝐮𝐧 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐟𝐨𝐥𝐜𝐥𝐨𝐫𝐢𝐜 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐀𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮𝐥 𝐁𝐚𝐥𝐚𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐃𝐞𝐥𝐭𝐞𝐢, 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐏𝐚𝐮𝐥𝐚 𝐒𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠. 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐞𝐢𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐮𝐧 𝐟𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚. Organizatorii vor respecta normele în vigoare cu privire la combaterea răspândirii SARS-CoV-2.
afis spectacol primarie tulcea mica unire 2022 1