Stiri din tulcea

Cercetători britanici: Există o nouă versiune „invizibilă” a variantei Omicron a SARS COV-2! Aceasta nu este identificabilă prin testul PCR!

8 decembrie 2021
Cercetători britanici: Există o nouă versiune „invizibilă” a variantei Omicron a SARS COV-2! Aceasta nu este identificabilă prin testul PCR!

Cercetători britanici: Există o nouă versiune „invizibilă” a variantei Omicron a SARS COV-2! Aceasta nu este identificabilă prin testul PCR!

Oamenii de știință britanici au identificat o nouă versiune a variantei Omicron, pe care au denumit-o drept „invizibilă”, pentru că nu poate fi detectată prin testele RT-PCR, pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume, notează The Guardian, relatează Digi24.

Varianta ascunsă descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile, avertizează specialiștii!

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard Omicron. Aceștia subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului SARS-CoV-2 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja pe scară mai largă.

Aproximativ jumătate dintre aparatele PCR din Marea Britanie analizează trei gene în virus, însă la varianta Omicron, și înainte la varianta Alpha, au fost testate pozitiv doar două dintre ele. Acest lucru se datorează faptului că Omicron, precum s-a întâmplat în cazul Alpha, suportă o modificare genetică chiar în interiorul proteinei spike. Asta înseamnă că testele PCR care indică un așa-numit „eșec al țintei genei S” sunt foarte sugestive pentru infecțiile cu Omicron.

În mod informal, unii cercetători numesc noua variantă „Omicronul ascuns”, deoarece nu are caracteristicile care permit testelor PCR să o detecteze. O preocupare printre unii cercetători este că varianta „stealth Omicron” s-ar putea răspândi neobservată, în timp ce oficialii din domeniul sănătății se concentrează pe analizarea testelor RT-PCR pentru a detecta tulpina Omicron standard.

O necunoscută majoră este modul în care a apărut noua variantă a Omicron. Deși face parte din varianta standard, este atât de distinctă genetic încât se poate califica ca o nouă „variantă de îngrijorare” dacă se răspândește rapid. A avea două variante, BA.1 și BA.2, care să apară succesiv într-un ritm rapid și să dezvolte mutații comune este „îngrijorător”, potrivit cercetătorilor britanici.

(Sursă info și foto: digi24.ro)