Stiri din tulcea

Cei care și-au rezervat numere de înmatriculare pot prelungi valabilitatea rezervării cu încă doi ani

22 martie 2021
Cei care și-au rezervat numere de înmatriculare pot prelungi valabilitatea rezervării cu încă doi ani

Cei care și-au rezervat numere de înmatriculare pot prelungi valabilitatea rezervării cu încă doi ani

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) amintește, într-un comunicat de presă publicat recent, că rezervarea numerelor de înmatriculare este valabilă timp de un an de la data solicitării, mai exact de la data înregistrării cererii de păstrare. Rezervările respective pot fi prelungite cu încă doi ani.

În cazul prelungirii termenului de valabilitate pentru persoanele care au depus cererea inițială anterior datei de 10 august 2020, solicitările pentru cel de-al doilea an trebuie depuse la aceeași autoritate care a făcut înmatricularea până cel târziu la data de 10 august 2021 inclusiv, potrivit DRPCIV. Începând cu această dată, dacă nu se solicită prelungirea, combinația de numere în cauză va deveni disponibilă oricui, la cerere.

Titularul certificatului de înmatriculare este singurul care poate depune cererea de păstrare a combinației numărului de înmatriculare. În plus, este necesară prezentarea actului de identitate, în copie și în original, precum și a dovezii plății sumei de 30 de lei, contravaloarea păstrării, care poate fi achitată în numerar la ghișeu.

De reținut ar fi, de asemenea, faptul că numerele de înmatriculare, în combinația aleasă de către titular, nu pot fi cedate în favoarea altei persoane fizice sau juridice, iar cei interesați trebuie să se încadreze cu solicitarea prelungirii necesare fie până la depunerea documentelor în vederea radierii vehiculului, fie până la expirarea solicitării anterioare de păstrare ori până la solicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului.

Reamintim faptul că, potrivit unei modificări legislative introduse prin Ordinul Ministrului Administrației și Internelor (MAI) nr. 120/2020, cei care au optat pentru o anumită combinație de numere de înmatriculare pot prelungi termenul de valabilitate a rezervării respectivelor numere ale vehiculelor cu încă doi ani, cu condiția să depună cererile de păstrare înainte de expirarea termenului inițial de un an.

Această prevedere reprezintă doar una dintre modificările legislative pe care le-a adus Ordinul MAI nr. 120/2020. Printre altele, actul normativ mai prevede că dealerii auto au posibilitatea să facă ei formalitățile de înmatriculare în numele cumpărătorului, precum și faptul că la eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare nu mai trebuie adusă cartea de identitate a vehiculului, acest duplicat putând fi solicitat și prin mandatar, care trebuie să prezinte o procură specială autentică.
sursa:avocatnet.ro