Un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a primit cea mai înaltă distincție a Europei pentru patrimoniul cultural

13 iunie 2023 | Cultura
Un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a primit cea mai înaltă distincție a Europei pentru patrimoniul cultural

Un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a primit cea mai înaltă distincție a Europei pentru patrimoniul cultural

Două remarcabile proiecte din România câștigă cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa în 2023, anunță printr-un comunicat Comisia Europeană și Europa Nostra, fiind vorba de Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Via Transilvanica, cel mai lung traseu de drumeții din România, un proiect inițiat de Tășuleasa Social, potrivit informațiilor transmise redacției de Echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat azi câștigătorii premiilor European Heritage Awards /Europa Nostra Awards 2023, 30 de proiecte cu realizări remarcabile în domeniul patrimoniului, din 21 de țări, primind cea mai înaltă distincție a Europei în domeniu (lista completă este disponibilă mai jos).

Cei 30 de câștigători au fost selectați de către un juriu compus din experti în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării Comisiilor de selecție, responsabile cu examinarea înscrierilor provenind de la organizații și persoane din 35 de țări europene.

Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării – este un proiect ce vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale, prin intermediul ambarcațiunii tradiționale a Deltei (lotca) fiind promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor.

Proiect Calauzele apei Calauzele din Mila 23 2022 pe comunitatea apei
La cârma proiectului s-a aflat legenda României la canoe Ivan Patzaichin, care a câștigat 30 de titluri la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene, scrie în comunicatul de presă transmis redacției :

Călăuzele Apelor (The Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, România
Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) folosește un element de patrimoniu imaterial specific Deltei Dunării – barca pescărească tradițională cunoscută sub numele de lotcă – ca punct central pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la relația dintre oameni și natură.
Proiectul cuprinde un atelier practic de construcție de bărci tradiționale, o metodologie cuprinzătoare, resurse educaționale deschise, o platformă digitală și evenimente dedicate rețelei de copii Călăuzele Apelor.
Proiectul-pilot a fost susținut prin parteneriate cu autoritățile locale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, Active Citizens Fund – Norway Grants, Fundația Bosch și Kaufland România.
Proiectul evidențiază cu succes faptul că, de-a lungul istoriei, oamenii și-au modelat existența și practicile culturale în armonie cu mediul lor, în timp ce natura s-a adaptat ca răspuns la acțiunile umane.
Această înțelegere servește ca un catalizator pentru transformarea modului în care indivizii interacționează cu mediul în viața contemporană.
Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități.
Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea.
Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală și etnică.
Proiectul pilot, implementat între 2018 și 2022, a implicat patru localități românești din inima Deltei Dunării, respectiv Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia Veche, precum și alte patru din România, conectate la lacuri sau la fluviul Dunărea: Drobeta Turnu Severin, Eșelnita, Piscu și Comana.
Rezultatele au demonstrat potențialul de extindere a proiectului la nivel regional și european.
Scopul este de a consolida și extinde această abordare pentru a include alte exemple naționale și internaționale de patrimoniu imaterial care necesită conservare și valorificare.
“Acest proiect captivant, pornit de la zero, este administrat de lideri locali pasionați, fiind reprezentat cu măiestrie prin fotografii vesele, ilustrând entuziasmul participanților.
Prin implicarea copiilor ce provin din cinci grupuri etnice, proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) contribuie la integrarea culturală a copiilor din medii diverse.
Barca este atât centrul fizic al proiectului, cât și un simbol puternic care ajută la stimularea înțelegerii ecosistemului mai larg al Dunării.

Proiectul urmărește să conecteze țări de-a lungul Dunării, marcând moștenirea fluvială comună multor comunități din Europa. Acest lucru demonstrează, de asemenea, replicabilitatea și relevanța proiectului pentru alte regiuni”, au declarat membrii juriului.
“Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) corespunde în mod evident cu Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și cu noțiunile mai largi de dezvoltare durabilă. Conectează eficient sportul cu învățarea și cu ideea de patrimoniu, oferind o platformă neprețuită pentru implicarea copiilor. În plus, platforma digitală de înaltă calitate amplifică acoperirea și impactul proiectului”, a declarat juriul.
Contact: office@rowmania.ro | comunitateaapei.ro/educatie

Via Transilvanica
Cu cei 1.400 km ai săi, Via Transilvanica este cel mai lung traseu de drumeții din România. Leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă o conexiune vitală între comunitățile locale și diverselefațete ale patrimoniului, cuprinzând atât moștenirea construită și naturală, cât și tradițiile imateriale.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema în Veneția., când va fi înmânat și premiul Public Choice Award, pentru cel mai votat proiect câștigător din acest an.
Prin urmare, susținătorii și iubitorii patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga acest premiu de popularitate, în valoare de 10.000 de euro.

Din Norvegia până în Portugalia, din Franța până în Ucraina: aceștia sunt câștigătorii European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 :

Conservare/Restaurare și Refuncționalizare
Steam Engine Brewery, Lobeč, CZECHIA
Friluftsskolen Open-Air School, Copenhagen, DENMARK
Hôtel de la Marine, Paris, FRANCE
Royal Gardens of Venice, ITALY
Museum of Urban Wooden Architecture, Vilnius, LITHUANIA
Wit Stwosz Altarpiece in St. Mary’s Basilica, Kraków, POLAND
Mudéjar Ceilings of the Cathedral of Funchal, Madeira, PORTUGAL
Deba Bridge, Gipuzkoa, SPAIN
Ruins of the Monastery of San Pedro de Eslonza, Gradefes, SPAIN

Cercetare
Scientific-Archaeological Studies for the Preservation of Ererouyk, ARMENIA/FRANCE
Proto-Industrial Architecture of the Veneto in the Age of Palladio, ITALY
Safeguarding of the Artisanal Fishing Technique “Arte-Xávega”, PORTUGAL

Educație, formare și meșteșug
MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIA/CROATIA/SLOVENIA/SERBIA
ACTA VISTA, Marseille, FRANCE
Carpenters without Borders, Paris, FRANCE
National Centres for Restoration of Historic Vessels, NORWAY
Pathfinders of the Waters, Danube Delta, ROMANIA

Implicare civică și conștientizare
Village Square Meer, Antwerp, BELGIUM
Budapest100, HUNGARY
Museum of Literature Ireland (MoLI), Dublin, IRELAND
Open for You, ITALY
ALMADA Project, Lisbon, PORTUGAL
Via Transilvanica, ROMANIA
Un-archiving Post-industry, UKRAINE

Campionii Patrimoniului
Hambis Tsangaris, CYPRUS
Sergio Ragni, ITALY
Cláudio Torres, PORTUGAL
Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), UKRAINE/INTERNATIONAL PROJECT

Premiile Europa Nostra 2023 pentru proiecte remarcabile din Marea Britanie

Anul acesta, Premiile Europa Nostra sunt acordate pentru două proiecte de patrimoniu remarcabile dintr-o țară europeană care nu participă la programul EU Creative Europe.

Cleveland Pools, Bath, UNITED KINGDOM (Conservare/Restaurare și Refuncționalizare)
MINIARE: The Art & Science of Manuscript Heritage, Cambridge, UNITED KINGDOM (Cercetare)

Informații de context

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile angajată în protejarea și promovarea patrimoniuluicultural și natural. Este o federație paneuropeană a ONG-urilor din domeniul patrimoniului, susținută de oamplă rețea de organisme publice, companii private și persoane fizice, care acoperă peste 40 de țări. Este ceamai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, menținând relații strânse cu UniuneaEuropeană, Consiliul Europei, UNESCO și cu alte organisme internaționale.

Înființată în 1963, Europa Nostraîși sărbătorește anul acesta a 60-a aniversare.

(surse info, foto : comunicat de presă Europa Nostra, comunitateaapei.ro)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT